Foto: Madeleine Norum.

Tips på utflyktsmål med egen båt

Har du egen båt och letar  efter nya ställen att åka till på Vänern?  Här har vi samlat några tips för dig som kanske besöker Vänern med båt för första gången eller som vill hitta nya smultronställen. Det finns många olika typer av platser att besöka, oavsett om du vill ha lugn och ro eller lite livligare umgänge.

Läs gärna artikeln Upptäck pärlorna vid Sveriges största sjö. 

Öar och skärgård

Alvön och Långön är två fina och populära öar i Kristinehamns skärgård där det finns bryggor, badplatser, grillplatser och toaletter. Läs mer här.

Brommö är en ö utanför Mariestad, väster om Torsö. Man tar sig till Brommö med färja eller egen båt men privat biltrafik är inte tillåten. Här finns både cykel- och vandringsleder, fina badstränder och skyddade vikar. Läs mer här.

Djurö Nationalpark är en pärla mitt i Vänern som består av 35 öar. Öarna når du med egen båt och det finns flera fina naturhamnar att lägga till båten vid för besökare. Läs mer här.

Kållandsö ligger strax utan för Lidköping och är Vänerns näst största ö som bjuder på både fin skärgård, sagolikt slott (Läckö slott) och mysiga Spikens fiskeläge. Läs mer här.

Lurö skärgård ligger på andra sidan sundet, norr om Kållandsö. Hela skärgården är av riksintresse för dess säregna natur, kulturella värden och ett intressant växt- och djurliv. Här finns fina vandrings- och paddelleder och god mat på restaurangerna. Läs mer här.

Tösse skärgård är den största skärgården på västra sidan av Vänern. Den vackra skärgården består av ett 30-tal skogklädda öar och ett stort antal holmar och skär som bjuder in till fina paddelturer. På Svegön, Sandön och Björkön finns inbjudande sandstränder och fina möjligheter att tälta. På öarna finns grillplatser, toaletter och vandringsleder. Läs mer här.

Gästhamnar och fiskelägen

Runt Vänern finns ett 20-tal gästhamnar som är väl värda att besöka. Klicka här för att komma till en översikt över dem.

Badplatser

Vill man få tips om bra badplatser, både i någon av städerna kring Vänern eller lite ner naturnära, så hittar man dem här.