Vänern lockar besökare året runt, både för vattnet i sig men också för de mysiga miljöer som finns direkt vid strandkanten. Organisationer runt Vänern arbetar tillsammans för att få en så konkurrenskraftig och hållbar besöksnäring som möjligt i och vid Vänern.
Storslagna besöksmål, pittoreska småstäder och pulserande stadsliv varvas med fantastiska naturupplevelser och underbara smakupplevelser. Omkring Vänern finns fantastiska resmål som Läckö slott längst ut på Kållandsö, Picassoskulpturen i Kristinehamn, konstskatten Sandgrund Lars Lerin i Karlstad och Göta Kanal med start i Sjötorp, unika naturupplevelser såsom platåbergen Halle- och Hunneberg, Hindens rev och Kinnekulle. Mitt i sjön finns dessutom en av Sveriges 30 nationalparker, Djurö. Därtill finns vandrings- och cykelleder och fantastiska badstränder där Svalnäs och Vita Sandar är i en klass för sig. Att få smaka på Vänerlöjrom som är hämtad direkt ur innanhavet förhöjer dessutom upplevelsen ytterligare.
Besöksnäringen är viktig för området och för att utveckla nya produkter och marknadsföra området till svenska och internationella besökare arbetar flera organisationer tillsammans med företagen och kommunerna med detta som uppdrag. För södra delen av Vänern sköts det av Turistrådet Västsverige och på norra delen av Vänern har Visit Värmland detta uppdrag. På västra sidan av Vänern samordnas arbetet av Dalslands Turist AB. Organisationerna samverkar med lokala företag och lokala besöksnäringsorganisationer för att utveckla och marknadsföra Värmland, Dalsland och Västsverige.
Vänersamarbetet ekonomisk förening är en sammanslutning av samtliga 13 kommuner runt Vänern. Vänersamarbetet har tre huvudsakliga uppgifter; att samordna och effektivisera Vänerfrågor, näringslivsutveckling, där det ingår att bidra till att besöksnäringen utvecklas positivt, och marknadsföring av Vänern. Inom konceptet Lake Vänern Grand Tour arbetar Vänersamarbetet, tillsammans med andra aktörer för att utveckla Vänern som en destination.