Arbetet med Vänerleden

Vänerleden en del av Lake Vänern Grand Tour

Lake Vänern Grand Tour är ett koncept som ska bidra till att knyta ihop Vänern som en hel destination med hjälp av de aktiviteter som finns i och vid sjön. Genom att synliggöra alla aktiviteterna digitalt men också knyta ihop det som finns fysiskt med hjälp av skyltning ska det bli enklare för både lokalbefolkning och turister att ta del av det som finns att uppleva och göra vid Sveriges största sjö. Den nationella ­cykelleden Vänerleden knyter samman hela Vänern och är ryggraden för konceptet. Andra aktiviteter som också är en del av Lake Vänern Grand Tour är paddling, båtturer och vandring. Här kvarstår en hel del arbete. Insatser kommer också att göras för att stärka upp service och information om Vänern.

Cykelturismen ökar i Europa

Cykelturismen växer starkt i Europa och ­ trenden för mer aktiva semestrar är uppåtgående, samtidigt förs det diskussioner om ett mer hållbart resande vilket cyklingen kan bidra till. Att Vänerleden är en nationell kvalitetssäkrad cykelled bidrar till goda utvecklingsmöjligheter hos de besöksnäringsföretag som finns i direkt anslutning till och i närhet till leden. Vänerleden invigdes 2022 och är den sjätte i raden av godkända nationella cykelleder som tillsammans skapar ett säkert cykelnätverk för besöksnäring och rekreation. Förutom svenska cyklister ser vi ett stort intresse och ökat antal besökare från södra Europa, tillexempel från Tyskland och Holland.

 

Arbetsprocessen

Vänersamarbetet har arbetat tillsammans ­ med kommunerna för att skapa Vänerleden, och sträckningen går på statliga, kommunala och enskilda vägar, så nära Vänern som det är möjligt enligt de krav på säkerhet som Trafikverket har satt upp för cykelturismleder. ­ Den lokala förankringen har varit mycket viktig och säkerställts av lokala team i samtliga 13 kommuner runt Vänern. Teamen har sett olika ut beroende på kommunernas strukturer, men viktigt har varit att få med olika kompetenser från de avdelningar som kommer att beröras av leden, såsom besöksnäring, fritid, samhällsplanering och tekniska avdelningen. De lokala teamen har gett förslag på sträckningar i sin kommun, de har tagit reda på vilka som är väghållare samt varit i kontakt med dessa för att informera om cykelleden samt skriva nyttjanderättsavtal med dessa. Utöver detta har trafikmängder kontrollerats vid behov så att sträckningarna dras på trafiksäkra vägar.

Vänersamarbetet är huvudman för leden

Att vara ledhuvudman innebär enligt Trafikverkets riktlinjer att: Ledhuvudmannen är den part som ansöker om utmärkning och som ­ ansvarar för att redovisa för referensgruppen att kvalitetskriterierna uppfylls. Ledhuvudmannen håller ihop allt arbete som krävs kring en led: förankring med alla berörda, kvalitetssäkring, marknadsföring, ­ utveckling med mera. Ledhuvudmannen är också huvudansvarig för att ta fram en drift- och underhållsplan. Ansvars- och rollfördelning har säkerställts genom samarbetsavtal som undertecknats av ala Vänerkommunerna, regionala besöksnäringsorganisationer och Trafikverket. Uppföljning och strategiskt övergripande frågor beslutas i en Ledhuvudmannagrupp där aktörerna i samarbetsavtalet deltar.

Beskrivning av leden

Beskrivning av leden

Vänerleden är omkring 64 mil lång och erbjuder cyklisten Vänerns finaste badstränder, kulturupplevelser i världsklass och naturfenomen som inte finns på någon annan plats i Sverige. Längs leden passerar cyklisterna mysiga fik, gårdsbutiker och matställen med Whiteguidestatus som kan mätta hungriga och sugna magar. Sträckningen går på separerade cykelvägar, lågtrafikerade asfalterade vägar men också grusvägar som slingrar sig genom skärgårdslandskap, skogslandskap och bördig åkermark. Nedan räknar vi upp några av de upplevelser som cyklisterna kan ta del av på sin tur:

Kulturupplevelser: Sandgrund Lars Lerin, Värmlands museum, Alsters Herrgård, Gustafsviks herrgård, Kristinehamns konstmuseum, Picassoskulpturen, Södra Råda gamla kyrka, Särestads landsbygdsmuseum, Dalaborg, Vänersborgs museum, gamla stadsdelar i Mariestad, Lidköping, Kristinehamn och Åmål, Not Quite och Fengersfors bruk, Borgviks hyttruiner och bruksområde.

Naturupplevelser: Platåbergen Kinnekulle, Halle- och Hunneberg. Ändmoränen Hindens rev som sträcker sig 5 km ut i Vänern, och Hjortens udde. Flera naturreservat såsom Kummelön, Surö bokskog, biosfärsområde Kinnekulle och Vänerskärgården.

Vill du veta mer om Vänerleden eller se detaljerade kartor och vägbeskrivningar, klicka här.

Kommande och pågående arbete inom Lake Vänern Grand Tour

Vänerleden är ryggraden i Lake Vänern Grand Tour, men utvecklingen av konceptet är bara i sin linda, och det kvarstår mycket arbete. När det kommer till andra aktiviteter som ingår i konceptet så har det tillexempel tagits fram paddlingskartor för flera områden i Vänern, och flera är på gång. För fiske finns en digital karta för strand- och stadsnära fiske och det pågår runt om Vänern fler initiativ till utveckling av kvalitetssäkrade Vandringsleder. I kommande arbete vill vi tillgängliggöra, informera och inspirera kring alla dessa aktiviteter och framför allt lyfta kvalitetssäkrade och hållbara leder och aktiviteter tillsammans med hubbar med service och information och mer hållbara transportalternativ för besöksnäringen runt Vänern.

Här hittar ni de friluftskartor med paddlingsleder som tagits fram i Lake Vänern Grand Tour.

Här hittar ni mer information om ansvarsfullt sportfiske och digital karta för strand och stadsnära fiske i Vänern.