Testrsträcka Karlstad – Kristinehamn 62 km (från Stora torget i Karlstad till Picassoskulpturen i Kristinehamn)

Att starta och avsluta i Karlstad eller Kristinehamn är bra alternativ då det finns gott om boendemöjligheter av varierande karaktär på båda platserna. Här finns natursköna campingar i direkt anslutning till Vänern, mysiga Bed & Breakfasts och flera hotell centralt i städernas centrum.

Leden beskrivs med start i Karlstad och att du cyklar mot Kristinehamn, men det går naturligtvis att cykla omvänt också.

Leden går genom de centrala delarna av Karlstad och du har nära till de stora besöksmålen. Leden kan med fördel startas från stora torget i Karlstad där du cyklar norrut mot Sandgrund Lars Lerin, där du kan titta på akvareller i världsklass. Värmlands museum ligger granne med Sandgrund och bjuder på en bra blandning av värmländsk historia, spöket Laban och andra spännande utställningar. Du cyklar inte bara längs Vänern utan färden går också längs Klarälven, och Kroppkärrssjön ifall du är sugen på ett dopp. Behöver du proviantera efter vägen cyklar du förbi handelsområdet Välsviken. Strax efter Välsviken cyklar du på en mysig skogsväg som leder fram till Alsters herrgård, Gustaf Frödings minnesgård, där du kan passa på att fika eller äta lunch i parken med utsikt över Vänern. Är du badsugen finns Alsters strandbad en kort bit därifrån eller så cyklar du en bit vidare och badar vid Kungsnäs badplats.

Vidare österut mot Kristinehamn cyklar du genom bördigt kulturlandskap. Strax innan du når fram till samhället Väse ser du Vänern igen.  I det lilla samhället Väse passerar du det sommaröppna Café Gamla Skolan. Här hittar du hembakade godsaker i lantlig miljö. Cyklar du med barn är en omväg till Vilda Parken att rekommendera. Här finns en skejtpark och en lagom utmanande låghöjdsbana för alla äventyrslystna barn.

Från Väse går cykelvägen förbi Vänerkajak om du är sugen på att byta transportmedel ett slag. Vidare över Ölmeslätten möts man först av en vacker stenkyrka med flera historiska byggnader i kyrkbyn och vidsträckta vyer. Vill du ta en avstickare till Kummelöns naturreservat och promenera bland hundraåriga gamla ekar och njuta av fågellivet, är det möjligt  (cirka 5 km är den avstickaren). Är det lunchdags rekommenderar vi att du stannar till vid Ölme Prästgård & gästgiveri som är white guide listade för sina utsökta menyer. Bo över och njut av en matupplevelse i världsklass. Du passerar även Stolpens rastplats där det finns tillgång till toalett, kiosk och matservering. I Ölme kan man övernatta på Nancys Bed & Breakfast. I närheten finns loppis och flera gårdar med stall och djur eller stanna till på Ölme ljus för att köpa hemstöpta ljus.

Från Ölme cyklar du genom skogen tvärs över halvön till Varnumsviken, där besöksmålen radar upp sig. Först ut är Gustafsviks herrgårdspark, som är ett populärt besöksmål från maj till september. Här finns trädgårdsverksamhet, en liten inredningsbutik, loppis och café med närodlat på menyn. Ofta finns musik- och andra arrangemang på platsen. Om du är sugen på att också vandra lite är Gustafsvik en startpunkt för Järnleden, en kvalitetssäkrad vandringsled som från norr till söder är den väg som järnet förr transporterades från Bergslagen ut mot Vänern och vidare ut på världshaven.  Vid Gustafsviks herrgård finns ett stort ridhus och Christinehamns Ridklubb är värd för både tävlingar och annan ridverksamhet. Du kan även fylla på vatten och besöka toaletten vid behov, precis som Gustaf III. När du cyklar vidare kommer du ganska snart till Österviks kapell, som en gång hörde ihop med gården har ett vackert kapell med musikkvällar, högtider och flera aktiviteter t ex vid intilliggande Stadsbondgården. Där kan barnen träffa djuren året om och hoppa i hö tidvis. Övernatta i trevliga rum på B&B Strandgården. Strax efter stadsbondgården kommer du till området Marieberg där du kan ta ett stopp på Kristinehamns konstmuseum som visar samtidskonst och där du kan äta lunch eller ta en fika.

Vill du övernatta finns flera boendemöjligheter i Kristinehamn, gå in på www.visitkristinehamn.se för förslag. Efter centrum väntar cirka 6 km fin cykelväg ut mot skärgården och Picassoskulpturen. Turen kantas av fina badstränder, fik och restauranger och ett myllrande båtliv, så det är bara att insupa skärgårdsatmosfären.

Du kan ta båtbuss 95 tillbaks till Karlstad på tisdagar, torsdagar och lördagar. Båtbussen avgår på morgonen från gästhamnen, från Herrgårdscampingen eller från Vålösundsbryggan. Båtturen tar cirka 3 timmar. Se tidtabell här.

 

Nedan hittar du karta för teststräckan Karlstad till Kristinehamn. Här kan du ladda ned en gpxfil för teststracka-karlstad-kristinehamn