Fotograf Linnea Gustavsson

Teststräcka Kristinehamn – Sjötorp (78 km från Kristinehamns gästhamn till Sjötorp)

Denna sträcka är beskriven från Kristinehamn till Sjötorp men sträckan går också att cykla omvänt.

Denna sträcka startas med fördel från gästhamnen i Kristinehamn eller vid Herrgårdscampingen i Kristinehamn. Efter centrum väntar cirka 6 km fin cykelväg ut mot skärgården och Picassoskulpturen. Turen kantas av fina badstränder, fik och restauranger och ett myllrande båtliv, så det är bara att insupa skärgårdsatmosfären.

Vid Picassoskulpturen ska du passa på att ställa cykeln och promenera till den utsiktsplats där man har bäst vy in mot statyn. Efter Picassoskulpturen cyklar du några hundra meter genom ett sommarstugeområde som håller på att byggas om till mer permanenta boenden innan du når Nya Magasinsvägen som övergår till Possebergsvägen som är en mysig grusväg kantad av fin tallskog där du kan hitta flera små fina badstränder. Först ut är Jutvikens badplats och längre söderut kommer du till Kungens rastplats. Efter några kilometer på Possebergsvägen når du Visnumskilsvägen som är en asfalterad väg som slingrar sig genom både jordbrukslandskap och skogslandskap. 2 km efter att du kommit ut på Visnumskils vägen hittar du Revsands familjecamping om du vill övernatta eller ta ett dopp på den populära långgrunda sandstranden. Ytterligare 1,5 km söderut kan du ta en avstickare till Hults sommarhem, som har både badplats och fik, och som även i år kommer att erbjuda afternoon tea med nybakade scones. (avstickaren är cirka 700 m). Cirka 6 km söder om Hults sommarhem kan du ta en avstickare in till Baggerud camping & fiske för övernattning eller bad. (avstickaren är cirka 5,5 km). Efter avstickaren in till Baggerud cyklar du cirka fyra kilometer tills du kommer till Kilsvägen där du tar vänster in mot Nybble. Vill då passa på att göra en vandring, kan du ta vänster i korsningen istället och cykla ut mot Visnums kils naturreservat, där det finns flera fina vandringsleder.

Bilden visar delikatessdisken vid Hygsn vilt gårdsbutik

Foto: Johan Marshall

Bara någon kilometer på Kilsvägen kommer du att se stora hägn med hjortar, vilket ger en nästan exotisk känsla. Här ska du passa på att ta ett stopp och köpa något i gårdsbutiken hos Hygns vilt. Efter några kilometer till (cirka 3,5 km) kommer du fram till Nybble, antingen väljer du att ta den lilla slingriga skogsvägen som tar av till höger strax före Nybble, eller så cyklar du igenom samhället. Därefter närmar du dig Värmland Säby gård och cyklar genom en mycket trevlig ekallé. Har du barn får de gärna sticka in och leka i labyrinten som finns i gårdsparken.

Efter Värmland Säby gård ska du passera väg 26, se dig för noga då detta är en mycket trafikerad väg. Efter att du passerat väg 26 går leden genom skogslandskap på en grusväg tills du når en trevägskorsning (cirka 4,2 km) där tar du höger ner mot Östra Bjurvik och Eriksbol.  När du kommer till väg 204 kommer du att kunna cykla på gamla landsvägen (här kan det bitvis vara skogsväg) eller på en cykelväg som markägarna skapat tillsammans, som går parallellt med väg 204.  Vill du ta ett dopp cyklar du nu utmed sjön Skagern, där Gottbols badplats är mycket fin (dock får du åka nån kilometer österut när du kommer fram till väg 204, för att nå denna).

När du har cyklat utmed väg 204 ska du snart ta av mot Södra Råda. Ett tips är att svänga av till vänster när du ser skylten Kronkärrs Fårgård efter ca 1,7 km. Här hittar du en mysig hantverksateljé med försäljning av ullhantverk. Vill du uppleva landet på riktigt kan du även boka en övernattning här. Efter 5,1 km kommer du fram till Södra Råda där den nedbrunna gamla kyrkan rekonstrueras enligt tidsenliga metoder, ett magnifikt exempel på medeltida byggnadskonst. Här arrangeras guidade turer sommartid och finns en offentlig toalett. Platsen inbjuder också till att äta medhavd fika eller mat. Om du fortsätter cykelturen 5 km till Gullspång, håll då gärna utkik efter loppis-skyltar då det brukar dyka upp ett antal under sommarmånaderna. I Gullspång kan du passa på att proviantera och att ta en titt på laxtrappan så kanske du får se den sällsynta Gullspångslaxen, som är en art som bara finns i Vänern.

I Gullspångs centrum har du två val på leden, har du lite mer bråttom rekommenderar vi dig att du tar cykelvägen som går på den nedlagda järnvägen och som är asfalterad och som går ända till Otterbäcken. Har du lite mer tid är det väl värt en omväg att cykla förbi Amnehärads kyrka och ut mot Vänern. Se karta för närmare beskrivning hur du cyklar. Åråshults byväg är en fin grusväg som slingrar sig genom mysig landsbygd och med fin vy utöver Vänern. (Denna alternativa sträcka är cirka 1 mil lång). Om du tagit den alternativa vägen kommer du fram till den asfalterade banvallen som du ska följa ned till Otterbäcken.

I Otterbäcken kan du passa på att insupa lite järnvägshistoria om Järnvägsmuséet som finns här är öppet. Skärgårdslivet gör sig påmint och här finns både gästhamn för fritidsbåtar och en lasthamn för fraktfartyg. Vill du äta gott finns det restauranger med olika matutbud att välja där du har fin kvällssol på uteserveringen som vettar mot Vänern. Otterbäckens Sjökrog serverar både god fisk och har även en glasskiosk. Lite längre söderut, när du har cyklat igenom i stort sett hela Otterbäcken, finns möjlighet till övernattning på Barfotens familjecamping som också erbjuder en populär långgrund sandstrand.

Efter Otterbäcken väntar en cirka 1  mil cykling på gamla landsvägen varvat med en grusad cykelväg som går parallellt med väg 26. Du passerar flera fina boendemöjligheter såsom Villa Ekenäs och Askeviks camping som också erbjuder fint strandbad, café och restaurang. När du når fram till slussvägen är det endast en kilometer kvar till slussområdet i Sjötorp. Här kan du spendera en hel dag med att titta på när fritidsbåtar tar sig upp eller ner genom slussarna. Äta glass på något av glasscaféerna, köpa nyrökt fisk och äta direkt eller ta med hem. I Sjötorp finns gott om restauranger, så det är bara att slå dig ned och njuta. Vill du stanna över finns möjlighet till övernattning på Sjötorps Vandrarhem, Pensionat Kajutan, Kanalkrogen och Jugesh Vandrarhem och rum.

Nedan hittar du karta för teststräckan Kristinehamn till Sjötorp och här kan du ladda ned en gpx fil för teststracka-kristinehamn-sjotorp-1