Teststräcka Mariestad – Lidköping cirka 65 km (Från gästhamnen i Mariestad till Nya stadens torg i Lidköping)

Sträckan är beskriven från Mariestad till Lidköping, men går naturligtvis att cykla omvänt också. Denna del av Vänerleden följer den redan befintliga Biosfär cykelled och är därmed skyltad som cykelled. Är du i Mariestad följer du skyltar mot Lidköping, och tvärtom. Du som följer leden  får upptäcka ett varierat natur- och kulturlandskap med vackra utsikter, lockande badstränder, djupa skogar, spännande sevärdheter och intressanta naturreservat längs vägen. Tanken är att du ska ta dig tid, unna dig att upptäcka och uppleva den natur och kultur du färdas genom. Det är inte alltid det snabbaste och mest lättrampade vägvalet som gäller längs Biosfärleden.

Mestadels går leden på lågtrafikerade bilvägar, ibland grusväg, men det finns också några helt bilfria avsnitt.

Efter bara nån kilometers cykling, finns möjlighet till en avstickare till bad. Ekuddens tempererade bassänger och First Camp Ekudden med badstrand är populärt på sommaren. (Avstickare cirka 1,2 km).  Ytterligare ett par kilometer söderut kan du ta en avstickare till Sandvikens badplats (avstickare cirka 2,3 km). Vidare söderut cyklar du först i lummig blandskog, och sedan öppnar landskapet upp sig och det blir bördig åkermark samtidigt om du ser Vänern på håll.

Cirka 7 km på dessa vägar ska du när du nästan kommit fram till Björksäters kyrka svänga av till höger in på Årnäs Kinnekullevägen, efter cirka 5,5 km tar du av höger igen och in på en grusväg som tar dig närmare Vänern.  Där du också kan ta en avstickare till Jutevikens Camping för bad eller övernattning. Grusvägen kommer ut på Kinnekullevägen strax före parkeringen till Aranäs borgruin, som är väl värt att stanna till vid.

Aranäs borgruin ligger vackert vid stranden av Vänern med utsikt över sjön. Aranäs var förr ett av våra äldsta och förnämsta kungaslott. I slutet av 1100-talet uppfördes det fasta kärnhuset som består av en granitgrund direkt på klippan, med kraftiga murar och fint huggna sandstenskvadrater försedda med en vacker sockel. Den omgivande ringmuren på ca 30 meters längd tillkom senare. Borgen i sin helhet tillkom mellan 1150 och 1304.

Efter cirka 3,9 km ska du svänga av Kinnekullevägen in på vägen mot Klingetorp och Björstorp. Du följer vägen genom Klingestorp, efter cirka 1, 2 km ska du svänga av höger. Se mer detaljerad karta enligt googlekartan nedan. Efter 6,8 km kommer du till Sjöråsvägen som tar dig in till Hällekis. Här finns ett smalt cykelfält som du följer över en bro. Efter cirka 70 meter tar du in höger på Sjövägen, cirka 500 meter in på den vägen tar du höger in på Stenbacksvägen, och fortsätter här tills du kommer fram till Hällekis båtklubb. Du tar vänster på Industrivägen och korsar Sjöråsvägen på din väg upp mot Falkängens Hantverksby. Här kan du passa på att titta in hos alla de hantverkare som har öppna ateljéer. Vill du stanna över finns möjlighet att övernatta på Falkängen.

När du kommer ut från Falkängsvägen så tar du vänster på Hönsätersvägen och fortsätter den i cirka 900 meter till du kommer till en stor röd lada på höger sida, där svänger du in på Kapellvägen till höger. Efter 500 m har du kapellet på vänster sida vägen och ytterligare 1,2 km är du vid Utsiktens kaffestuga, där vi varmt rekommenderar ett stopp för att njuta av utsikten över Vänern. (Här behöver du dock ta en avstickare). Efter ytterligare 1,2 km kommer du fram till Kinnekulle stenbrott.

Stora stenbrottet på Kinnekulle är ett av områdets mest besökta sevärdheter och har lokalt smeknamnet ’lilla Grand Canyon’. Förutom den fantastiska utsikten och miljön så finns i mitten av stenbrottet även en liten fiskesjö.Stora Stenbrottet på Kinnekulle är ett 40 meter djupt stenbrott där man bröt kalksten. De undre lagren av kalksten sträcker sig hela 400 miljoner år tillbaka i tiden och stenlagrens färgskiftningar och den vackra miljön har gjort att stenbrottet är en av de mest populära platserna att besöka på Kinnekulle.

När du passerat stenbrottet kommer du ut på en smal asfalterad fin väg, som ringlar sig genom landskapet, du passerar Medelplana gården med möjlighet till övernattning och  efter cirka 1,75 km ska du ta av höger på en liten grusväg ut över åkrar och fält. Denna cyklar du i cirka 1 km tills du kommer ut i Trolmen. Här finns möjlighet att övernatta på Trolmens Bed & Breakfast. Strax söder om Trolmen passerar du Hjelmsäters gård som har anor tillbaks till 1300-talet. Sedan 200 år tillbaks ägs godset av familjen Hamilton och huset har delar kvar från 1500-talet.

Fortsätt enligt kartan söderut mot Blomberg  och ta gärna en avstickare till Västerplana storäng, som är ett naturreservat precis bredvid Vänerns strand, och ligger på Kinnekulles sandstenslager. Området är en liten rest från den tidigare omfattande ängsmarken på bergets västsida, som Carl von Linné beskrev i sin Västgötaresa år 1746. Idag är det ädellövskog och ekhagar som dominerar.Den norra delen är sluten skog, medan den södra betas. Små bäckar blir vattenfall när de störtar nedför stupet mot Vänern. På våren innan lövsprickningen täcks marken av vitsippor, gulsippor och nunneört, på försommaren blommar ramslöken och sprider lökdoft i hela området.I Västerplana storäng kan det tränade ögat se spår efter en mycket lång historia av odlingsmöda i form av bland annat röjningsrösen och terrasser. När du fortsätter mot Blomberg, stanna gärna till på Caféet på Klostret och fyll på energidepåerna med hembakade godsaker i en mycket vacker och rustik miljö. Kaffet kommer från det lokala kafferosteriet Bergstrands.

När du har passerat den långa ladan i Blomberg, tar du in höger. Följ kartan för mer detaljerad beskrivning. Efter cirka 5,7 km kommer du fram till Källby badplats och Källby småbåtshamn, där du kan passa på att njuta av lite båtliv. Leden ringlar sig genom sommarstugeområden så det finns mycket att titta på efter vägen. På vägen in mot Lidköping kan du också ta en avstickare till Truve badplats  eller Filsbäcksbadet om det är varmt och du behöver svalkas av. Från Källby badplats till Nya stadens torg är det cirka 12 km. Cykelleden går utmed Kinnekullebanan och passerar ett flertal tågstationer där det är tillåtet att ta med cykel. Du passerar Källby station, Blombergs station och Hällekis station.

I Lidköping finns några besöksmål som är värda att besöka. Bland annat är Lidköping en av Sveriges finaste städer med en levande stadskärna där gamla rådhuset ligger fint på det stora Nya stadens torg och Limtorget där äldre trähus finns bevarade. Vill du få med dig Vänerhistoria kan vi varmt rekommendera Vänermuséet som är spännande både för barn och vuxna. På Rörstrands center kan du besöka museum, dock ej under 2020 då det renoveras, och shoppa i butiken med outletpriser. Butiken är öppen sommaren 2020.

Nedan hittar du karta över teststräckan Mariestad till Lidköping och här kan du ladda ned en gpx-fil teststracka-mariestad-lidkoping.