Adam Fransson – Lillängshamnens fiskrökeri

Från början var familjen fiskare ute på Vänern. När farmor sen började röka fisken på samma sätt som i sina norrbottniska hemtrakter lades grunden till Lillängshamnens fiskrökeri. Nu har bröderna Adam och Andreas Fransson tagit över familjeföretaget ute på Hammarö och satsar stort på framtiden.

Mycket har hänt sen familjeföretaget startade i slutet på 1980-talet men den speciella alspånsblandningen är fortfarande en välbevarad familjehemlighet. Sen ett par år tillbaka har familjen Fransson lämnat själva fisket och helt gått över till förädling och produktutveckling.

– Butiken i Lillängshamnen har funnits i drygt 20 år och under 10-15 år skedde all försäljning där. Sen började vi sälja till olika restauranger och efter ett avtal med COOP Värmland drog verksamheten med dagligvaruhandeln igång. Nu har vi växt kraftigt, speciellt under det senaste året, och levererar till över 200 restauranger och 250 butiker, berättar Adam.

Stor satsning med hållbart fokus
Råvarorna kommer delvis från Vänern men importeras också från Norge, Holland och Kanada. Transporterna klimatkompenseras och när verksamheten nu står inför en stor expansion med utbyggnad av butik och restaurang och nya produktionslokaler vill bröderna att hållbarhet och kvalitet ska genomsyra allt.

– Vi vill vara det ledande gröna alternativet i vår bransch. Våra rökugnar har 90% mindre utsläpp än konkurrenternas och drivs med grön el. Vi letar alternativ till plastemballage och har en vision att våra nya lokaler ska vara helt klimatneutrala. Det märks nu när vi ska investera i en ny maskinpark att vi ställer frågor som ingen annan ställt, men folk är förstående och tycker det är bra. Vi vill ju också bli en av Värmlands mest attraktiva arbetsgivare, säger Adam.

Som en del i expansionen kommer också en ny hemsida och en webbshop med färdiga produktpaket att lanseras under våren 2021, ett naturligt steg då efterfrågan på hemleveranser har ökat på grund av covid-19.

Populärt besöksmål med egen båtbrygga
Att coronan fick svenskarna att upptäcka semester-pärlor på hemmaplan under sommaren 2020 syntes tydligt i Lillängshamnen. Rökeriets sommaröppna utomhusrestaurang kunde vissa dagar ta emot uppåt 1000 gäster och båtar låg i kö för att lägga till vid bryggan med 15 platser för sjöburna besökare.

– Vi är jättenöjda med sommaren men märker att det gått sämre för de restauranger som vi levererat till. Därför har vi fått tänka om i grossistverksamheten och ställa om mot mer dagligvaruhandel, berättar Adam.

I sommar kommer Lillängshamnen vara en av flera Väner-hubar som tar emot besökare och informerar om attraktioner och besöksmål runt om Vänern.

– Här i Lillängshamnen vill vi inte vara annorlunda än Spiken på Kållandsö. Vi kommer medverka i att marknadsföra Vänern på många olika sätt och satsar både på båtturism och att bli butiken som familjen svänger förbi för att hämta upp en färdig kasse till fredagsmyset, avslutar Adam.

Här kan du läsa mer om Lillängshamnens fiskrökeri.

Foto: bröderna Andreas och Adam Fransson