Om Vänerveckan 2016-2021
Vänerveckan var ett årligt återkommande evenemang som 2021 arrangerades för nionde gången. Under större delen av tiden var Vänersamarbetet huvudansvarig, och Vänermuseet hade uppdraget att koordinera evenemanget. Inför 2022 beslutades det att göra en paus och planera för en ny typ av Väner-evenemang för framtiden.
Vänerveckan ägde vanligtvis rum vecka 35, i slutet av augusti och början av september. Veckan fylldes med aktiviteter, föreläsningar, filmer, utställningar och annat som hade koppling till Vänern. Tack vare samarbeten mellan kommuner, lokala föreningar och företag, kunde evenemanget växa och stärka banden mellan olika aktörer. Till exempel samarbetade Vänermuseet och Vänerns vattenvårdsförbund under åren 2016-2021, där mycket av Vänerveckans fokus låg på vattenvårdsförbundets prioriterade områden.
Andra samarbeten inkluderade Vänermuseet, Hushållningssällskapet Väst och Sportfiskarna. Tillsammans anordnade de aktiviteter som prova-på-fiske, smakprov på Vänerfisk och visningar av fiskredskap, där även SFI-grupper fick möjlighet att delta och lära sig mer om Vänern och dess fiske.
Ett särskilt framgångsrikt projekt var samarbetet mellan skolor i regionen och Vänersamarbetet. Vänermuseets pedagoger reste varje år till olika kommuner med en mobil utställning kallad ”Hållplats Vänern.” Där fick elever i mellanstadiet lära sig om Vänerns ekosystem genom praktiska aktiviteter vid sjöns stränder.
Målet med Vänerveckan var att skapa medvetenhet och engagemang för ett hållbart användande av Vänerns resurser. Ledorden var: Uppleva – Spänning – Kunskap. Målet var också att invånarna runt Vänern skulle känna stolthet över sjön och bli dess ambassadörer.