Foto: Mikael Svensson.

Kalender

Här har vi samlat inspiration och tips på aktiviteter och besöksmål som du kan ta del av på egen hand, tillsammans med familj och vänner eller ihop med arbetskamraterna från jobbet.

 

ARTBINGO

Vänermuseet i Lidköping har tagit fram en artbingo som du kan spela hela sommaren! Utforska djur- och växtlivet vid badplatsen och utmana familj, vänner eller arbetskamraterna i Artbingo.

Skriv ut vanerveckans-artbingo, ta med den till utflykten och kryssa de arter du hittar.

Du kan också välja att spela artbingo via din mobiltelefon, genom att öppna bingobrickan vanerveckans-artbingo som PDF.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

STRANDSTÄDNING

Skräpet utmed Vänerns stränder kommer från många olika håll. Mycket kommer från land eller har lämnats kvar på stranden. En del har fallit från båtar. Oavsett vart skräpet kommer ifrån så orsakar det samma problem; varje år skadas fantastisk natur, miljö och tusentals djur. Att strandstäda är inte bara att plocka upp det uppenbara. Det handlar om att ställa in ögonen och även se alla de mindre föremålen som kapsyler, topspinnar, ballongpinnar, delar av fiskelina och fisknät, rester från tampar m m. Dessa föremål, bland många andra, utgör en fara inte minst för fåglar och djur som lever i och vid Vänern.

AKTIVITET ATT GÖRA PÅ EGEN HAND
Samla familj, vänner, kompisgäng eller arbetskamrater för att tillsammans strandstäda och återvinna skräpet.
Dela med er av städningen genom att ta bilder och publicera på sociala medier med hashtag: #städaruntvänern #vänerveckan

FAKTA OM MARINT SKRÄP
Majoriteten av det marina skräpet kommer från land, där rekreation och turism är en stor bidragande källa. Förpackningar och engångsartiklar som slängs eller glöms kvar på stränder och klippor hamnar i sjön om ingen tar hand om det. Även nedskräpning i städer är ett problem, då sjön befinner sig längst ned på stegen och blir en mottagare av skräp från land som förs ut i sjön via vindar och vattendrag. Andra källor till marin nedskräpning är den kommersiella sjöfarten, det vill säga passagerar- och lastfartyg. Även fiske- och fritidsbåtar gör sig skyldiga till marin nedskräpning.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

VÄNERMUSEET I LIDKÖPING FIRAR VÄNERVECKAN MED FRI ENTRÉ!
Beläget vid Vänerns strand i centrala delarna av Lidköping ligger Vänermuseet. Bakom den vitputsade fasaden med stora glaspartier sjuder det av liv alla dagar, året om med utställningar, akvarier, aktiviteter och evenemang.

Vänermuseet är museet för hela familjen, det finns något för alla.

AKVARIEDELEN ”PÅ DJUPET”
I akvarieavdelningen finns många av Vänerns fiskarter som gädda, abborre, mört, sik, asp, björkna och ål. Det finns en och annan kräfta och ibland även ullhandskrabbor.

UTFORSKA, LEK OCH LÄR
Vänermuseet är lekvänligt museum där barnen kan lära sig spännande saker om bland annat skepp och skeppsvrak genom lek och aktivitet.

HISTORIA OCH FRAMTID
400 miljoner år historia, gott om föremål från förr kopplade till berättelser om sjöfart och handel, fyrarnas folk och bondefiskarens vardag finns hos Vänermuseet.

UTSTÄLLNINGEN ”BARA VANLIGT VATTEN?”
Bara vanligt vatten? är en utställning som på ett lekfullt och interaktivt sätt dyker ned i vattnet som berör oss alla. Hur har vår inställning till Vänern och vatten har förändrats och vilken roll har vattnet i vårt samhälle idag? Idag används sjön inte bara till fiske och frakt, utan också av småbåtar, till bad och dricksvatten. I utställningen Bara vanligt vatten? kan besökaren testa vad som är okej att spola ned i toaletten, lära sig mer om varför vi badar och hur mycket vatten som behövs att tillverka olika saker.

För upplysningar om öppettider och aktuella utställningar och aktiviteter, besök www.vanermuseet.se

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

FILMPREMIÄR – Projektet Hållbar fisketurism i Vänern lanserar film om ansvarsfullt trollingfiske på Vänern

Fiskeområde Vänern och leaderprojektet Hållbar fisketurism i Vänern har under året tagit fram en film om ansvarsfullt trollingfiske efter lax och öring på Vänern. I filmen får du följa med Anders Olsson och Anna Hagelin ut på Vänern där de visar och berättar hur man på bästa sätt återutsätter otillåten fångst och tar ett större ansvar för ett mer hållbart trollingfiske efter lax och öring på Vänern.

Filmen kommer lanseras digitalt, men även premiärvisas på Vänermuseet i Lidköping under hela Vänerveckan.
Mer information och tider för lansering och premiärvisning kommer inom kort.

Kontakt för mer information eller frågor: Simon Jonsson Projektledare HåV, Hållbar fisketurism i Vänern E-post: simon@fiskeomradevanern.se Telefon: 073-093 97 15
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

VRAKSAFARI I LIDKÖPINGS SKÄRGÅRD
En drygt 13 km lång (6,5 km enkel väg) paddeltur med vraksafari i Ekens skärgård utanför Kållandsö.
Upptäck förlista skepp. Ta del av vrakens historier och få en inblick i livet på Vänern under sekelskiftet.
I Vraksafarin lyfts 20 platser och berättelser fram. En av berättelserna handlar om Navens fyr och om fyrvaktarhustrun Mathilda som blev ensam med 13 barn och ett på väg när hennes man, fyrvaktaren Carl Fredrik, drunknade. Den stora familjen bodde kvar i den lilla fyrvaktsstugan med endast ett rum och arbetet med att vakta fyren fördes vidare i släktled ända fram till början av 2000-talet.

SE VRAKET FRÅN SKUTAN ”AGNES”
Agnes är ett av vraken som syns tydligt från ytan. Skutan Agnes var, innan ombyggnad, ett väldigt vackert skepp som finns avbildat på bland annat vykort. Hon var en kravellbyggd galeas, 20,71 meter lång och hade ett stävornament i form av ett lejon med manen böljande utmed sidorna. Aktern var rikligt utsmyckad med bland annat svarvade pelare. 1921 utrustades hon med motor och under sin siste ägares tid låg hon i hemmahamn söder om Naven vid den krake som nu är restaurerad.

Ungefärlig tidsåtgång: 2,5 timmar
Område: Vänern inomskärs, mellan öar och fastland vid Ekens skärgård utanför Kållandsö
För mer upplysningar om vraksafari besök Destination Läckö Kinnekulle.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

GRILLA VID STRANDKANTEN I MELLERUD

I Melleruds kommun har ett antal grillplatser iordningsställts. Bord och bänkar är producerade i Västra Götaland och tillverkade av svenskt lärkträ. Vid varje grillplats finns sopsorteringskärl för brännbart, glas och metall. Dessa mysiga, funktionella och hållbara grillplatser hittar du längs med Vänern i Dalaborg, Näs, Vita Sannar och Sunnanå hamn.
Grillarna är försedda med lock som kommer att låsas under perioder då eldningsförbud råder.
Fotograf: Filip Björndahl
……………………………………………………………………………………………..

UTFORSKA LIVET VID STRANDKANTEN
Nära strandkanten kan du hitta många olika arter. Ett sätt att på närmare håll studera arterna är att snorkla eller titta genom en vattenkikare.

GÖR DIN EGEN VATTENKIKARE
Vattenytans krusningar och speglingar gör det ofta svårt att se ner under ytan. Men med en vattenkikare försvinner dessa och du kan lättare se hur det ser ut under ytan. Du kan göra en egen vattenkikare på olika sätt. En enkel vattenkikare gör du genom att trä en plastpåse över en burk eller ett mjölkpaket som du tagit bort botten på. Fäst plastpåsen med en gummisnodd.
Tipset är inhämtat från Naturskyddsföreningen

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

UPPLEV VÄNERN TILL FOTS

Att uppleva Vänern till fots är en spännande, unik och framförallt fantastisk upplevelse. Ta dig ut och vandra längs med Sveriges största sjö. Det blir ett minne för livet. På webbsidan www.lakevanern.se hittar du utbudet i Vänerområdet presenterat i bokstavsordning. Du kan även filtrera utbudet per kommun.

………………………………………………………………………………………………………………………….

EN UPPSJÖ AV AKTIVITETER VID OCH PÅ VÄNERN

Det finns mycket att se och göra vid och på Sveriges största sjö, oavsett årstid och väder. Här finns möjlighet att åka på skärgårdsturer, besöka restauranger med Vänerfisk på menyn, uppleva cykelleder och vandringsleder i världsklass, det finns dessutom ett stort utbud av kulturupplevelser, fantastiska badplatser, fiske för alla och mycket mer.
För inspiration till aktiviteter vid Vänern besök webbsidan www.lakevarnen.se

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

Viva vatten – Du kan göra en insats!

Trots att många vattenmiljöproblem kräver storskaliga insatser för att lösas finns det mycket som du kan göra själv – som privatperson eller tillsammans med andra – för att bidra till att våra vatten ska må bra. Viva vatten är ett projekt som drivs av Naturskyddsföreningen som ger idéer och inspiration till dig som vill göra en konkret insats för den lokala vattenmiljön. Oavsett vart du bor kan du göra något för din lokala sjö och vattendrag. Läs mer på Naturskyddsföreningens webbsida, där flera konkreta tips listas!

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..