Falkängens Hantverksby

Falkängen Hantverksby ligger i en naturskön, historisk gammal bruksmiljö. Längs den anrika huvudgatan på Falkängen hittar du tio charmiga små butiker fyllda med konst & hantverk.

 
Kaffestugan

 

Hantverk & Konst i gammal miljö

I den gamla bruksmiljön finns 10 olika hantverksbutiker. I butikerna träffar du konsthantverkarna själva, som gärna visar vad de har att erbjuda och demonstrerar sitt hantverk vid flera tillfällen under säsongen.

Falkängens Hantverksby består av åtta hus, alla från sekelskiftet och som byggdes som arbetarbostäder för anställda vid cementfabriken. Samtliga hus är pietetsfullt renoverade och de gamla lägenheterna med entré mot gatan rymmer nu ett flertal hantverkskollektiv. Hantverkare från hela landet hyr lokalerna och de ställer ut sina alster och ordnar försäljning hela sommaren. I en del kollektiv pågår också hantverksmässig tillverkning. 

Säsongsöppet 1 maj – 31 augusti 10.00-18.00 alla dagar. Även öppet under Höstrundan och Vintergatan. 

Vandrarhem och mycket mer

Falkängen har ett mysigt café med stor uteservering, samt ett fint vandrarhem med ca 120 bäddar, två festlokaler och två konferenslokaler. På Falkängen finns även ett vagnsmuseum, örtagård, bruksmuséum samt en fossil- och mineralutställning. Det finns också en museilägenhet som autentiskt visar hur det såg ut när Elsa Vestberg (1901-1988) bodde här. 

Falkängarna

Falkängen förr i tiden

Vid Hönsäters Alunbruk bodde år 1800 en tunnbindare som hette Johan Olsson-Falk, han var född 1769 och gifte sig år 1800, fick 10 barn, varav fem ej nådde vuxen ålder. Han arbetade på Alunbruket men hade även en ko för att försörja sin familj, denna ko gick på bete på en skogsäng nedanför Hönsäter, därav möjligen namnet Falkängen.

År 1873 lades alunbruket ned och det blev ett kalkbruk istället som även övertog arbetarna, och när cementfabriken startades 1892 följde arbetarna med också till den. Det behövdes mycket folk på cementfabriken och för att de skulle ha någonstans att bo så lät man bygga ett antal arbetarbostäder på Falkängen i Hällekis.

De tre första husen byggdes 1896-98 av en byggmästare från Skara. Kostnaden för dessa var 9000 kronor, men då tillkom kostnaden för taktegel, murtegel, skiffer och kalk, men detta fick man från cementfabriken. De första familjerna flyttade in i de nya husen år 1899. Sammanlagt byggde man åtta stycken hus. I förmännens lön ingick en fri bostad på ett rum och kök, men arbetarna fick betala 28 kronor per år för samma boende.

Husen på Falkängen var på väg att förfalla i början av 1980-talet och kommunen försökte sälja dom för en krona styck, dock utan framgång. Rivningshotet var överhängande när dåvarande landshövding Frithiofson räddade husen och med statliga pengar påbörjades en renovering. Efter hand rustades sen alla hus upp. Vandrarhem har funnits på Falkängen sedan 1990, fram till 2001 ansvarade kommunen för verksamheten. Det arrenderades därefter ut fram till år 2022 då kommunen sålde husen till de nya ägarna som fortsätter bedriva verksamhet i samma anda.

Hitta hit kollektivt

Med Västtågen (Kinnekulletåget) kan du ta dig till detta besöksmål genom att hoppa av vid Hällekis station. Sök i Västtrafiks reseplanerar antingen på webben eller i appen Västtrafik To Go. 

Vid frågor eller för mer information gå in på www.vasttrafik.se

Ta Sista-Milen-Bilen till oss

Under sommaren kan du ta Sista-Milen-Bilen till oss för 95 kr/person när inte kollektivtrafiken når oss. Du bokar enkelt på https://lkp.nu/fGRu och sedan kommer en taxi och hämtar upp dig på vald plats. Bokning måste ske minst 3 h innan avfärd. Boka nu!

Falkängen hantverksby

Falkängsvägen
53374, Hällekis

info@hantverkfalkangen.se
http://www.hantverkfalkangen.se/index.html