Vraksafari i Vänern

Ladda ner Destination Läckö- Kinnekulles app och testa "Vraksafari"! Längs turen som görs via kajak, båt eller kanot möts man av övergivna och förlista skepp med en spännande historia.

Tillsammans med Vänermuseet i Lidköping har Destination Läckö-Kinnekulle tagit fram en guidad vraktur från båt eller kajak.

Roland Peterson, marinarkeolog på Vänermuseet, gjorde på 1990-talet en omfattande kartläggning av alla vrak som finns runtom i Vänern. Han upptäckte många historier kring dessa och fann även helt nya, tidigare okända, vrak.

– De allra flesta vilar tryggt på sjöns botten bortom nyfikna blickar från oss människor, men ett antal kan man se från ytan, säger han.

I vraksafarin lyfts 20 platser och berättelser fram och en av dem handlar om Navens fyr och om fyrvaktarhustrun Mathilda som blev ensam med 13 barn och ett på väg när hennes man, fyrvaktaren Carl Fredrik, drunknade. Den stora familjen bodde kvar i den lilla fyrvaktsstugan med endast ett rum och arbetet med att vakta fyren fördes vidare i släktled ändra fram till början av 2000-talet.
Längs vraksafarin stöter man på flera vrak som är synliga både ovan och under vattenytan. Ett av dem är den 16 meter långa slupen Lycke som byggdes 1881 och hade flera olika ägare fram tills att hon sänktes 1923.

Vraksafari

Se filmen om vraksafari i Vänern!

När vädret inte tillät skeppen att ge sig ut på sjön ankrade de i ”Säteriet”. Här fanns plats för 12-16 fartyg och det var nära till den beryktade krogen Pirum. Vid Säteriet kan man fortfarande se så kallade moringar, ringar förankrade i berget att fästa skeppen i, längs vattenkanten. Till sjökrogen Pirum kom sjömän för att stilla sin törst såväl som andra begär. Verksamheten här hade sina glansdagar under 1840-1850-talet men några år efter att krogägaren hittats dränkt 1862 beordrade prosten Broman att krogen skulle stängas.

Nyfiken på mer fakta om vraken i Kållandsös skärgård? Ladda ner appen ”Läckö Kinnekulle” och ge dig ut i Läckö-Kinnekullebygden! Ladda ner via App store här, eller Google play-butiken här!

Vill du hyra kajak eller gå en kurs i kajak finns information om det här!

Avsluta din vraksafari-tur med ett besök på Läckö Slott och en god middag på Restaurang Hvita hjorten!

Suger på fler outdooraktiviteter? Läs mer om cykling, vandring och paddling!

Destination Läckö-Kinnekulle

Nya stadens torg
53131, Lidköping

info@lackokinnekulle.se
http://www.lackokinnekulle.se