Vänerleden

Är du sugen på att cykla runt Sveriges största sjö? Vad kul. I sommar invigs nämligen Vänerleden. Vänerleden kommer att erbjuda cyklisten fina badstränder, kulturupplevelser i världsklass och spännande naturfenomen.

För att se kartor, och läsa om allt som du kan göra längst leden klicka här för att komma till Vänerledens egen webbplats.

Cyklisterna kommer att passera mysiga fik, välfyllda gårdsbutiker och matställen med Whiteguidestatus som kan mätta hungriga och sugna magar. Runt Vänern kommer cyklisterna att trampa på separerade cykelvägar, lågtrafikerade asfalterade vägar men också grusvägar som slingrar sig genom skärgårdslandskap, skogslandskap och bördig åkermark. Några av sträckorna används redan idag som cykelleder andra sträckor är helt nya som cykelled. Leden kommer att bli cirka 64 mil lång. Nedan räknar vi upp några av de upplevelser som cyklisterna kommer att kunna ta del av på sin tur:

Kulturupplevelser: Sandgrund Lars Lerin, Värmlands museum, Alsters Herrgård, Kristinehamns konstmuseum, Picassoskulpturen, Södra Råda gamla kyrka, Särestads landsbygdsmuseum, Dalaborg, Vänersborgs museum, gamla stadsdelar i Mariestad, Lidköping, Kristinehamn och Åmål. Kulturmiljön Not Quite och Fengersfors bruk. Borgviks hyttruiner och bruksområde.

Naturupplevelser: Platåbergen Kinnekulle, Halle- och Hunneberg. Ändmoränen Hindens rev som sträcker sig 5 km ut i Vänern, och Hjortens udde. Flera naturreservat såsom Kummelön, Surö bokskog, biosfärsområde Kinnekulle och Vänerskärgården, Segerstads skärgård.

Under 2022 sätts skyltar upp

Den 3 juni 2022 invigdes Vänerleden som Sveriges sjätte nationella cykelled.

Uppskyltning av leden har skett under sommaren. Skyltning av leden ska nu vara klar mellan Åmål, Säffle, Grums, Karlstad, Hammarö, Kristinehamn, Gullspång, Mariestad, Götene,  Lidköping, Grästorp till Vänersborg. Från Vänersborg via Mellerud, Bengtsfors till Åmål pågår skyltning under augusti och september. Till dess att skyltning är helt klar kommer det att finnas vägbeskrivningar och gpxfiler och kartor att ladda ner till din smartphone  eller cykeldator. För att GPX-filerna ska kunna läsas i din smartphone, behöver du ladda ned en GPX-app där du vanligtvis hämtar appar.

 

 

 

Vänerleden en del av konceptet Lake Vänern Grand Tour

Lake Vänern Grand Tour är ett koncept som ska bidra till att knyta ihop Vänern som en hel destination med hjälp av de aktiviteter som finns i och vid sjön. Genom att synliggöra alla aktiviteterna digitalt men också knyta ihop det som finns fysiskt med hjälp av skyltning ska det bli enklare för både lokalbefolkning och turister att ta del av det som finns att uppleva och göra vid Sveriges största sjö. ­ Cykelleden som håller på att kopplas samman runt sjön kommer att bli ryggraden för konceptet och den kommer få namnet Vänerleden. Andra aktiviteter som också är väsentliga för arbetet är paddling, båtturer och vandring. I sommar kommer vi också stärka upp och information gällande Vänern, här kommer gästhamnar, turistbyråer och utvalda besöksmål att spela en central roll.