Vildmark nära dig. Sveriges största sjö Vänern erbjuder upplevelser i världsklass. För den äventyrliga och för den bekväma, i alla åldrar. För dig som älskar outdoor experiences finns segling, paddling, fiske, cykling, vandring och golf. Det goda livet serverar läckra måltider tillagade av lokala råvaror och med kärlek. Du vistas på historisk mark där platser, byggnader, människor och evenemang bjuder på minnesvärda berättelser. Vi vet att Vänern blir ett minne för livet. Välkommen till vattnet.

Här finner du 13 kommuner och tre landskap runt ett och samma innanhav. Med en vattenyta på 5 650 km2 och en kuststräcka på 4 800 km är Vänern Sveriges största insjö och erbjuder Europas största sötvattensskärgård med drygt 22 000 öar, kobbar och skär för dig att upptäcka. Vänern är ett badparadis med stora sandstränder och grunda vikar. Med 38 fiskarter simmandes i dess vatten är Vänern också landets mest betydelsefulla sjö för såväl yrkesfiskare som sportfiskare och fritidsfiskare.

Denna sida är byggd tack vare ett samarbete mellan turistorganisationer och kommuner runt om Vänern och finns här för att hjälpa dig upptäcka allt vad Vänern har att erbjuda. Bli inspirerad av bilderna, läs mer om de städer som finns runt kustlinjen och hitta dina egna smultronställen året runt. Vår önskan är att denna sida ska bli din portal för att finna dina egna äventyr runt Sveriges största insjö.

Användbara länkar

Norra delen av Vänern

Södra delen av Vänern

Göta kanal

Trollhätte kanal

Säffle kanal

Dalslands kanal

Om du har några frågor om sidan är du välkommen att höra av dig till webmaster@lakevanern.se