Amanda Hessle - Värdskapsbyrån

Att gå sin egen väg är vi många som vill, men få som vågar. En som har tagit steget är Amanda Hessle. Efter många år och många yrken inom besöksnäringen startade hon Torsö språkbyrå 2012 och som 2021 bytte namn till Värdskapsbyrån och får idag jobba med det hon brinner för – på sina villkor.
– Det är så roligt. Ena dagen översätter jag texter hemma på Torsö, den andra kör jag hundsläde i Nordnorge, säger hon.

 

Det är inte många som fullföljer sina planer från skoltiden, men det har Amanda Hessle gjort. Redan på högstadiet i födelselandet Schweiz bestämde hon att hennes framtid var inom turism och besöksnäring och har sedan dess gjort karriärval för att uppnå sitt mål. Vägen har gått från resebyråer vidare till diverse turistorganisationer och slutligen till eget företag och det som hon kallar för Torsö språkbyrå.

– Företaget består av två huvudverksamheter. Den ena är facköversättning inom besöksnäring och den andra är guidade turer, framförallt i Västsverige.

Värdskap i fokus
De båda benen inom företaget kompletterar varandra på ett bra sätt där hon genom översättningar kan ta del av fakta som hon har nytta av som guide. Detsamma gäller tvärtom. Genom de guidade turerna får hon kontakt med organisationer som behöver hjälp med översättning. Men att driva eget är inte bara en dans på rosor. Det ligger ett hårt arbete och en stor vilja bakom.

– Det är utmanande att få till logistiken ibland när man är ensamstående med tre barn. Men det är värt det. Jag brinner verkligen för värdskapet, vilket har blivit en form av röd tråd för allting. Jag håller även i utbildningar om värdskap och guideteknik.

Nya utmaningar och stort engagemang
Förutom Torsö språkbyrå försöker Amanda att engagera sig i andra projekt som främjar Torsö och turismen runt Vänern. Just nu deltar hon bland annat i Leaderprojektet ”Skärgårdsriket Torsö” med målet att skapa ett nav för besöksnäringen i öriket genom att bland annat utveckla vandringsleder och involvera företag och föreningar.

– Jag gillar utmaningar och är inte rädd för att prova nya saker. Som guide är jag dessutom hela tiden ambassadör för platserna vi besöker. Det försöker jag vara privat och i andra projekt också.

Som om detta inte vore nog har hon även nyligen blivit erbjuden och tackat ja till att hålla vårtalet på valborgsmässoafton på Torsö.

– Ja, apropå utmaningar, säger hon glatt. Jag ska försöka hitta något meningsfullt att säga.

Borta bra men hemma bäst
Som auktoriserad guide har Amanda varit på många platser runt Vänern och i Skandinavien, men trots detta är det hemmet på Torsö som ligger henne närmast om hjärtat.

– Att ha basen på Torsö är guld. Även om jag är social av mig och älskar att vara guide så är det fantastiskt att köra över bron till hemmet på ön och bara lyssna på tystnaden. Jag älskar den kontrasten. Det är så roligt. Ena dagen översätter jag texter hemma på Torsö, den andra kör jag hundsläde i Nordnorge.

Läs mer om Värdskapsbyrån.