Fiske

Runt och på Sveriges största sjö finns fantastiska fiskemöjligheter, både för privatpersoner och yrkesfiskare. Möjligheter som är viktiga att vårda och utveckla för att Vänern ska vara ett attraktivt besöksmål och kunna erbjuda arbeten inom fiskeindustrin.

Här finns arter av alla dess slag. Allt från de vanliga sötvattensfiskarna till unika och spännande varelser cirkulerar i det rena vattnet i hjärtat av Sverige. Oavsett vilken typ av fiske du är ute efter finns möjligheterna i Vänerns vatten. Med ett medeldjup på 27 meter, maxdjup på 106 meter och 34 fiskarter finns alla förutsättningar för de flesta fiskemetoder – allt från trolling och mete till spinn- och flugfiske. Men det är inte bara sjöns storlek och livet under ytan som gör Vänern till ett fiskeparadis. Det finns mängder av organisationer och eldsjälar som frekvent arbetar och engagerar sig för att vattnet ska erbjuda ett så varierat och spännande fiske som möjligt, men även yrkesfiskare som kämpar för att erbjuda smakrika produkter från vattnet.

Vänerns vattenvårdsförbund ansvarar sedan 2013 för samförvaltningen av fiskefrågor. Det är en samverkansform mellan fiskets intressenter där viktiga frågor kan diskuteras och förslag på förändringar kan beredas. Läs mer om Samförvaltning av fiske i Vänern.

Digitala kartor till stadsnära fiske vid Vänern.

Bidra till ett bättre lax- och öringsfiske i Vänern.

Läs senaste rapporten om arbetet med att få bort spöknät i Vänern.

Hitta närproducerad fisk som du kan köpa direkt från yrkesfiskarna i Vänern.