Strand- och stadsnära fiske i Vänern

Vänern erbjuder närmast oändliga möjligheter för sportfiskare. Här finns världsunik sötvattenslevande lax, storvuxen öring och ett gäddfiske i världsklass som också gjort Vänern till en eftertraktad destination på sportfiskekartan. Vänern har också ett bra men ofta förbisett strand- och stadsnära fiske.

 

Det behövs inte båt eller dyr utrustning för att kunna ta sig an sportfisket i Sveriges största sjö. Faktum är att Vänern har över 200 mil kustlinje och flera både större och mindre vattendrag som är mer eller mindre tillgängliga för sportfiskare. Inte sällan går det att ha ett bra fiske mitt i en stad, och ofta duger ett vanligt metspö eller spinnfiskeutrustning gott och väl.

Här hittar du länk till karta för strand- och stadsnära fiske.

Ta cykeln på fisketuren
Cykel är ett enkelt och trevligt sätt att ta sig runt mellan fiskeplatser, inte minst i urbana och stadsnära miljöer. På många platser finns en väl utbyggd cykelinfrastruktur där tillgängligheten till vattnet och fiskeplatserna är väldigt bra. För dig som vill fiska i Vänern och i omkringliggande vattendrag så finns nu också en digital fiskekarta med konkreta tips om fiskeplatser och service kring fisket i Vänern.

Karlstad och Hammarö
Mitt i Klarälvens deltalandskap hittar du Karlstad och Hammarö. Här kan du ha ett varierat och riktigt bra sportfiske mitt i Karlstads centrum, längs lummiga stigar, eller på skärgårdens karga klippor. I Klarälven har du chans att fånga flera av Vänerns vitfiskarter, men också chans till drömgäddan. Klarälvsdeltats lugnflytande karaktär och väderskyddade omgivning passar också väldigt väl för kajakfiske. I området finns flera sportfiskebutiker där du kan få heta fisketips eller komplettera med fiskeutrustning. Här hittar du länk till karta för strand- och stadsnära fiske.

Kristinehamn
Genom Kristinehamn centrum slingrar sig Varnan som mynnar i Varnumsviken i Kristinehamns skärgård. Det är tillåtet att fiska i Varnan från Vågbron till Varnumsviken, och det finns flera bryggor i centrum där du kan sitta och meta efter olika vitfiskarter. Visste du att det svenska sportfiskerekordet på Stäm är taget i Varnan? Tar du istället med dig kastspöt på båtbussen ut till Vålön och Sibberön så har du goda chanser på både gädda, gös och abborre. Här hittar du länk till karta för strand- och stadsnära fiske.

Mariestad
Längs Tidans nedre lopp genom Mariestad så finns det stora möjligheter till roligt sportfiske i vacker stadsnära miljö. Mitt i centrum finns ett kvillområde med snabba strömmar och lugna sel som lämpar sig bra för mete. Här finns chansen att kunna fånga flera av Vänerns fiskarter, inte minst id, färna, mört och sarv. Fiskar du med kastspö i Tidans nedre lopp så finns också stora chanser att fånga gös, abborre och gädda. I Tidan finns dock områden med fiskeförbud och fredningsområden som du behöver vara extra uppmärksam på! Tänk också på att fiskekort krävs för att fiska i Tidan. Här hittar du länk till karta för strand- och stadsnära fiske.

Vänersborg
I Vänersborg mynnar Vänern ut i Göta älv på sin färd vidare mot Göteborg. Här kan du ha bra fiske med både metspö och kastspö i bland annat Vänersborgsviken, Vassbotten och Göta älv. I Vänersborg finns både fredningsområden och fågelskyddsområden som du behöver vara extra uppmärksam på. Från Karls grav och nedströms Vargöns kraftstation i Göta älv krävs också fiskekort. Här hittar du länk till karta för strand- och stadsnära fiske.

Säffle
Säffle och Byälven är ett sportfiskemecka för gösfiskaren. Här kan du förboka din fiskeplats på en av de kvoterade sträckorna, och därmed vara säker på att inte behöva trängas. Det finns möjlighet att fiska med både kastspö och mete beroende vad du föredrar. Säffle sportfiskeklubb har under flera år arbetat hårt med hållbart sportfiske, och gösen är numera fredad för fiske mellan 25 april och första lördagen i juli inom klubbens vatten. Här hittar du länk till Säffle Sportfiske som har mer information.

Fisketips för att lyckas med strandfisket runt Vänern
För att öka chanserna att lyckas med fisket och få en bättre upplevelse så finns några enkla tips till dig som besökare. Ta reda på fiskeregler och vad som gäller för fisket just där du vill fiska
Sportfisket i Vänern är gratis och du behöver inget fiskekort för att fiska här, däremot krävs det ofta fiskekort för att fiska i tillrinnande vattendrag. Det finns också fiskeregler med till exempel fångstbegränsningar och fredningsområden som du måste känna till och följa i både Vänern och närliggande vattendrag. Är du osäker vad som gäller så kan du få hjälp i den lokala turistinformationen.

Besök en fiskebutik
Finns det en lokal fiskebutik, sportaffär eller marina som också säljer fiskeutrustning? Här kan du ofta få ovärderlig hjälp och lokala fisketips. Bor du på ett sportfiskevänligt boende så kan de också hjälpa dig med information om fisket och lokala fiskemöjligheter.

Beten, agn och mäsk
Ska du meta så funkar det ofta bra att agna med mask eller maggot, men även majs kan fungera bra på många fiskarter. Att ha med och kasta ut så kallat ”mäsk” på fiskeplatsen ökar dina chanser till ett lyckat fiske. För spinnfisket fungerar vanliga spinnare, jiggar och wobblers ofta bra.

Hållbart fiske
Naturligtvis kan du som gäst ta upp matfisk, men tänk på att inte ta upp mer fisk än du tänker äta och kan ta till vara eller vad som är tillåtet. Hantera fisk som ska återutsättas varsamt och så lite som möjligt efter bästa förmåga. Det är bra att vara förberedd med en skonsam håv och en peang att lossa krokar med. Ibland är det enkla fisket också det roligaste! Läs mer här om hur du kan bidra till ett hållbart sportfiske i Vänern.