Om Vänern

Här vistas du på historisk mark. Under mer än 10 000 år har Vänern formats, förändrats och framförallt fyllt världen med liv. Med sin yta och strategiska läge har sjön varit en knutpunkt för transport, samtidigt som dess vilda natur och fantastiska människor välkomnar alla med öppna armar.

 

I hjärtat av Norden mittemellan Sveriges och Norges huvudstad finner du Sveriges största sjö. En plats som bubblar av gemenskap och samarbeten. En plats där vattnet är så rent att du kan dricka det direkt från sjön. En plats där minnen skapas.

Här finner du 13 kommuner och tre landskap runt ett och samma innanhav. Med en vattenyta på 5 650 kvadratkilometer och en kuststräcka på 4 800 km är Vänern Sveriges största insjö och erbjuder Europas största sötvattensskärgård med drygt 22 000 öar, kobbar och skär för dig att upptäcka. Vänern är ett badparadis med stora sandstränder och grunda vikar. Med 38 fiskarter simmandes i dess vatten är Vänern också landets mest betydelsefulla sjö för såväl yrkesfiskare som sportfiskare och fritidsfiskare.

Upplevelserna för besökarna, den havslikna miljön och den stora ytan är dock inte allt som kännetecknar Sveriges största sjö. Runt Vänern finns människor som brinner för vattnet, naturen och att utveckla Vänern som destination – både för turismen och näringslivet. Här kan du läsa om några av dem.

Det strategiska läget, i hjärtat av Norden, gör Vänern till en naturlig knutpunkt och runt sjön finns ett brett nät av kommunikationer, så som tåg, bussar och flyg. Att ta sig hit och vidare till andra delar av landet och världen är därför smidigt. Men oavsett hur, när och var du besöker Vänern lovar vi att det blir en oförglömlig upplevelse. För dig som bor här, för ditt företag, för dig som är här för första gången och alla andra.

Översiktskarta Vänern
Översiktskarta Vänern