Christina Olin-Scheller och Solstaskäret

För medlemmarna i Solstaskäret är Vänern som vackrast på vintern. På långfärdsskridskor blir varje åk ett äventyr och en upplevelse. Christina Olin-Scheller flyttade till Karlstad 1988 och sedan dess har kärleken till långfärdsskridskor varit stark och beständig, varje år mellan november och april.

För Christina är åkningen en friluftsupplevelse som är kollektiv och individuell på samma gång.

– Jag får vara ute i naturen på naturens villkor, tillsammans med andra. Du är i samklang med naturen och inte där för att besegra den. Själva åkningen är i sig väldigt meditativ. Du får ett tillstånd i kroppen som är bra för att ta in vackra miljöer och stora upplevelser. Och det är ett äventyr varje gång!

Vänern är en fantastisk tillgång

Långfärdsskridskoklubben Solstaskäret finns i Karlstad och har Vänern som hemmais. Men det är de ju såklart inte ensamma om. Runt Vänern har till exempel Säffle-Åmål, Lidköping och Mariestad egna klubbar som brukar samordna Väner-turer tillsammans med Karlstad.

Christina beskriver Vänerns storlek och alla olika miljöer som sjön erbjuder som klubbens ”sparkapital” – det är is som alltid finns till förfogande. Från mindre vikar till öppna isfält med riktigt stora ytor att åka på.

– Det är fantastiskt vackert hur och var man än möter Vänern! Det är ju väldigt sällan hela Vänern ligger, utan vissa delar. Men när man kan åka i den stora skärgården med många öar är otroligt. Djurö skärgård går inte varje år så när det är möjligt får man verkligen passa på. Annars kan man åka från Karlstad mot Kristinehamn, eller i Hammarö eller Segerstad skärgård.

Respekt för isen

Att Vänern är Sveriges största sjö för med sig flera riskfaktorer som åkare måste ta särskild hänsyn till. I Solstaskäret har några medlemmar specifik utbildning för just Väneråkning och att leda turer på Vänern.

– Den största utmaningen är att isen på Vänern är känsligare för vindar och väderomslag än mindre sjöar. När det är så mycket vatten, måste man vara noga med hur isen är och vilken bärighet den har. Det är mycket öar och strömmar så isen uppför sig olika och det kan ändras väldigt snabbt.

Vad ska man tänka på som nybörjare på isen?

– Vi brukar prata om KUS: kunskap, utrustning och sällskap. Alla tre måste finnas! Det är ingen kunskap man kan googla sig till eller få berättad. Du måste vara med på många turer och lära av någon med erfarenhet hur isen uppför sig och hur man kan läsa den. När det kommer till säkerhetsutrustning ska du ha ispikar för att kolla isens kvalitet och isdubbar. Du ska också ha en ryggsäck med ett helt ombyte som är packat i plastpåsar. Då blir ryggsäcken ett flytdon om du trillar i. Därför är det viktigt att ha en ryggsäck med skrevrem, annars flyter den bara upp över huvudet och du får inget support. Och man ska inte vara färre än tre som åker tillsammans, på rad med lite avstånd emellan.

Vilken har varit din bästa långfärdstur på Vänern?

– Det kan jag inte svara på, det är så otroligt många turer som etsat sig fast. Det finns de riktigt långa, tvärs över Vänern eller Värmlands näs. Eller att ta sig till ett ställe som man drömt om: Härö, Djurö eller Lurö. Har man inte båt så tar man sig inte dit annars. Det är fantastiskt att åka i skärgårdsmiljö så alla upplevelser svåra att rangordna. Därför vill jag bara åka mer. Jag blir aldrig mätt!