Helen van Dijk - Gästhamnar i Vänern

Mycket kan hända med en karriär under en livstid. Fråga bara Helen van Dijk. Efter 25 år som hudterapeut gjorde hon en tvärvändning och lade all sin tid på att jobba med och kring Vänern. Idag sitter hon bland annat som ordförande i Gästhamnar i Vänern.

Ända sedan barnsben har Kållandsöbon Helen van Dijk haft en speciell relation till Sveriges största sjö, då hon som ung brukade sätta sig på cykeln och bege sig ner till Hörviken. Där någonstans, sittandes med benen sprattlandes i vattnet, började drömmen om att arbeta med Vänern. Men resan fram till målet har varit lång.

– Jag utbildade mig till hudterapeut och arbetade som det i 25 år. Hörviken på Kållandsö har alltid varit ett litet smultronställe för mig och därför blev det naturligt att jag inledde mitt arbete med Vänern med att driva just Hörviken gästhamn, säger hon.

Från ett projekt till ett annat
För många hade förmodligen uppdraget att driva en gästhamn varit nog, men för Helen tog det inte stopp där. Hennes vilja att utveckla och värna om Kållandsö och Vänern har inneburit att hon har engagerat sig i mängder av projekt. Hon är projektledare för Skärgårdsfesten på Kållandsö, deltar i projekt för att utveckla cykel- och vandringsleder och sitter med i referensgruppen för Lake Vänern grand tour. Men framförallt är hon ordförande i den ekonomiska föreningen Gästhamnar i Vänern.

– När jag blev erbjuden om att gå med i Gästhamnar i Vänern tvekade jag, men ett citat från dåvarande ordförande gjorde att jag hängde på: ”Snöflingan är en av världens bräckligaste företeelser, men se vad de kan göra tillsammans”. Det fick mig att känna att det här är rätt. Som en liten hamn är man svag, men om de går ihop kan de bli starka.

Vänern som en destination
Gick ihop var precis vad de gjorde och i nuläget ingår 18 hamnar i den ekonomiska föreningen. Tillsammans marknadsför de Vänern som destination och alla medlemshamnar som har öppet från april till september. De begränsade öppettiderna innebär att vinterhalvåret fylls med många konferenser och möten, bland annat Båtmässan i Göteborg den 1–10 februari.

– Båtmässan är vår största marknadsföringsinsats och för andra året i rad har vi montern tillsammans med Vänersamarbetet. Det är en salig blandning av besökare och det är det som är givande. Vi får informera om Vänern, men även lära oss nytt. Du kan aldrig allt om Vänern.

Kan du någon gång känna att du ångrar ditt karriärbyte från hudterapeut till att arbeta med Vänern?
– Absolut inte. Den känslan har jag aldrig haft. Det kan tyckas vara många bollar i luften för mig, men allt är vitt skilda saker och det är det som gör att det är kul. Det och alla människor runt omkring.

Läs mer om Gästhamnar i Vänern.