Ida Billven - Vänermuseet

”Dåtiden påverkar nutiden, men hur kommer nutiden påverka framtiden?”. Så står det på Vänermuseets hemsida. Och som kunskapshub spelar Vänerns alldeles egna museum en viktig roll för människorna runt sjön. Hur då? Museichef Ida Billvén berättar mer

Frågor som rör natur och miljö har alltid legat Ida Billvén varmt om hjärtat. Hon har som museipedagog arbetat under lång tid med publika utställningar och är sen 2016 chef för Vänermuseet i Lidköping.

– Det är en spännande tjänst som innehåller allt jag är intresserad av, och jag har hela tiden tyckt att det är det roligaste museet att jobba på. Här finns en närhet till besökare, samarbetspartner och externa parter, berättar Ida Billvén.

På Vänermuseet förenas historia, kultur, natur och samtidsfrågor i flera lekfulla och interaktiva utställningar. Just miljöfrågor är något som museet jobbar mycket med. Här hålls miljöutbildningar för kommunanställda och skolklasser har temadagar kring hållbarhet och vad som behövs för att sjön ska må bra. Själva föregår man med gott exempel och är ett av få museer i världen som är certifierade enligt miljöledningssystemet ISO 14001.

– Miljöarbetet ger en meningsfullhet som känns hos alla som jobbar här. Och hur sjön mår är starkt förknippad med livskvaliteten. Om vi vill kunna äta fisk från Vänern, bada och ta dricksvatten därifrån måste vi värna om miljön.

Ett fördjupat arbete

Ett litet museums styrka är att kunna bli en del i andra sammanhang. Därför är Vänermuseet en samarbetspartner till Läckö slott och Naturum och Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle. I den vänerutbildning som Vänersamarbetet erbjuder gästhamnar och besöksnäringen är det museets medarbetare som håller i delen om Vänerns historia och hur livet såg ut för de människor som hade (och har) sjön som levebröd.

Vänermuséet gör en rejäl satsning på sina basutställningar. Efter två års arbete öppnade ”Berättelser från Lidköping” i somras och i våren öppnar”På djupet” igen efter en stor renovering. Akvarierna har fått en välbehövlig uppfräschning och utställningsytorna har dessutom kompletterats med fler skärmar och rörligt material. Näst på tur att uppdateras under 2023 är materialet som behandlar sjöfarten på Vänern.

– Vi vill visa mer av föremålen i samlingarna och samtidigt få en modernare utställning. Det gör vi med fler uttryckssätt och nya tilltal, som digitala medier och filmer på skärmar.

Museet har sitt ursprung i Lidköpings Hantverksmuseum och i samlingarna finns mycket som knyter an till Lidköpings historia och sjöfart. Som Vänerns äldsta stad – med stadsprivilegier redan 1446 – finns det mycket att berätta om livet i sjöstaden. Med ombyggnationen kommer fler föremål, konstverk och foton att kunna visas upp för besökarna.

Mycket på gång i vår och sommar

Som komplement till de egna utställningarna hålls det föreläsningar och gästspel. I juni invigs också en vandringsutställning från Regionmuseet i Kristianstad. Den heter ”Sötvatten – en värld av liv” och visar bilder och filmer av naturfotografen Johan Hammar.

– Om man vill fördjupa sig i Vänern och vatten ska man åka hit i sommar. Vi har program och aktiviteter 6 dagar i veckan under hela sommaren. All information om aktiviteterna finns samlat på hemsidan.  

I år pausas den traditionsenliga Vänerveckan för att utvärderas och hitta en ny form. Det är ett evenemang som bygger mycket på de enskilda kommunernas engagemang och resurser. Ida tycker det är bra att stanna upp efter pandemin för att hitta nytt och tänka om.

– All uppmärksamhet som Vänern kan få hjälper oss utvecklas, det gäller både eventet och på regional nivå. Vi behöver hitta de gemensamma punkterna för oss som bor runt Vänern, men också lyfta det som är intressant för resten av Sverige, som betydelsen av sjöfarten och den biologiska mångfalden. Vänern är en vacker sjö som förtjänas att lyftas fram.

 

Här kan du läsa mer om Vänermuseet och se vad som är på gång.

 

Idas personliga guldkorn

Under sommarkvällar när solen går ned är det väldigt fint vid Bärstaviken ute på Kållandsö. En annan favorit är att paddla kajak runt öarna och skären.