Jakob Hahne - Ahås vassröjning och sjögrävning

Från inget intresse av sjön och båtar alls, till att spendera de flesta vakna timmarna på vatten. Denna speciella resa har Jakob Hahne gjort.

– Ja, det var mycket roligare att jobba på vattnet än på land, säger han.

Jakob Hahnes resa mot Vänern började på en fordonsutbildning på gymnasiet. Det var nämligen under studietiden som han började arbeta extra på Ahås vassröjning och sjögrävning i Kristinehamn. Ett företag som har avtal med flera kommuner runt Vänern och ökar på så sätt tillgängligheten till vattnet för alla som bor här.

– Jag började jobba här 2003 och har blivit kvar sedan dess. Jag fastnade för att vara på sjön helt enkelt.

Ett nyfunnet båtintresse
Att Jakob fastnade för sjön kom lite som en överraskning. Han hade tidigare inte alls varit intresserad av båtar och ett liv på vattnet. Men genom yrket fann han kärleken till Vänern och båtar även på fritiden. Idag spenderar han nästan mer tid på vattnet än på land.

– Jag tycker det är fridfullt att vara på sjön under sena kvällar och vid solnedgången. Jag skulle kunna åka runt med båten i flera timmar. Idag är det otänkbart för mig att inte ha båt.

Projekt i hela Sverige
Med Kristinehamn som utgångspunkt beger sig Jakob och de andra medarbetarna på Ahås vassröjning och sjögrävning ut på sjöar i hela Sverige, men de flesta insatserna görs på och runt omkring Vänern. Företagsnamnet är en ledtråd till vad de erbjuder, men det är långtifrån allt.

– Vi har väldigt varierande dagar. Jag kan antingen sitta i Klarälven och klippa vass eller i en grävmaskin och gräva en kanal. Men en annan dag kan jag snickra bryggor eller installera minireningsverk hos privatpersoner. Det är populärt i många villor och gynnsamt för naturen runt Vänern också. På vintern är det mest muddring som gäller.

Har du någon favoritplats på eller vid Vänern?
– Jag tycker mest att det är fint att åka runt på sjön, men Djurö är väldigt trevligt på vintern.

Besök Ahås Vassröjning och sjögrävnings webbplats.