Martin Sandmark - Vänervård

En resurs för samhället. Någonstans där landar Martin Sandmark när han får beskriva sig själv och företaget Vänervård. Den enskilda firman har han drivit sedan starten 2011, efter att ha avklarat en utbildning som landskapsvårdare på Göteborgs universitet.

– Vänern har många skiftande miljöer och det är en väldigt spännande miljö att arbeta i. Det finns en fantastisk historia här och en stark potential, men det är ett jätteproblem att områden växer igen. Det var väl anledningen till att jag ville utbilda mig i detta. Jag ville göra något åt det, säger han.

Många positiva kommentarer

Martin har många strängar på sin lyra och erbjuder allt från röjning av stränder och slåtter av ängar till guidade turer och båttransporter. Främst handlar det dock om landskapsutveckling menar han. Att tillgängliggöra platser runt Vänern. Han har bland annat spenderat mycket tid för att göra Lurö kyrkoruin till en bättre plats för besökare de senaste åren. Men hur många är det egentligen som tänker på det arbete som läggs ner för att hålla sjön och närområden friska och vackra? Förmodligen en minoritet, men Martin poängterar ändå att han får många positiva kommentarer när han är ute och arbetar.

– Besökare brukar se mig och de uppskattar verkligen det jag gör.

Brinner för att följa utvecklingen

Även om Martin Sandmarks arbete innefattar många olika delar och sysslor så är det själva resan och att förändra något till det bättre som han brinner för lite extra.

– Jag tycker om att följa utvecklingen. Jag gör hela processen, från planering till utförande, och kan följa förändringen i naturen. Det och att jag skapar miljöer som folk kan besöka ger mig mest.

Vad är det bästa med Vänern?
– Alla kan hitta sin egen plats och det finns mycket att uppleva. Det kan vara en klipphäll, en sandstrand eller en tallskog. Det finns något för alla.

Läs mer om Vänervård.