Mikaela Löfgren lever livet som pirat under sommarmånaderna. Det som började som ett spännande skådespelarjobb har nu blivit en livsstil där Vänern spelar en viktig roll.

Varje år efter midsommar börjar piratsäsongen för Mikaela Löfgren och hennes kollegor på Bojorten. Under juli och augusti går flera turer i veckan mellan Kristinehamns gästhamn och ön Saxholmen.

– Det är ett underbart jobb, jag får ju betalt för att åka båt! Det har blivit en del av mitt liv och Bojorten har blivit mitt andra hem, det är här jag spenderar största delen av sommaren, säger Mikaela.

Åtta år som pirat

I tre timmar bjuder besättningens tre skådespelande pirater, en kapten och en matros de 45 passagerarna på en äventyrsshow med skattjakt. Med sommarens säsong inkluderad har Mikaela Löfgren, eller Mikaela Klumpfot som hon heter på jobbet, underhållit barn och deras föräldrar i åtta år. När hösten kommer går hon i land till sitt heltidsjobb och börjar en ny termin som fritidslärare.

– Ja, jag gör det här på min semester för att det är så fantastiskt. Familjerna känner alltid igen mig när skolan börjar. Jag har blivit ”piraten” i hela Kristinehamn. Det har blivit en del av mig själv och en livsstil, berättar Mikaela.

Piratkarriären inleddes faktiskt som Kapten Enöga, men under åren har både showens innehåll och Mikaelas arbetsuppgifter utvecklats.

– Jag tröttnade på den där ögonlappen efter tre år och ville hitta på en ny karaktär. Namnet Mikaela Klumpfot kommer från att jag själv är ganska klumpig och att det blir en rolig egenskap att spela när får överdriva.

Från att i början ”bara” vara skådespelare, har Mikaela nu ett mycket större ansvar för äventyrsshowen på Vänern. Utöver att rulla skattkartor och gömma skatten med diamanter och guldpengar, jobbar hon också med inköp, att rekrytera skådespelare och har fullt upp i byssan med fika och mat. Under hela säsongen planerar hon båtens alla tematurer och är länken mellan Bojorten och turistbyrån i Kristinehamn som tar emot alla bokningar.

Bjuder på kunskap och show

När barnen går ombord får de varsin skattkarta med viktiga landmärken att upptäcka i skärgården. Såklart innehåller den också ledtrådar till skatten på Saxholmen. Första uppdraget på turen är alltid att upptäcka Saxarna, det konkurrerande piratgänget. Besättningen berättar då samtidigt hur viktigt det är att barnen hjälper till att städa båten efteråt – saxarna är ju nämligen allergiska mot renlighet.

– På turen får barnen veta mer om Saxarna, skärgården och om båtlivet. Vi lär dem vad styrbord och babord är och att det viktigt att ta vara lugn ombord. För det är riktiga sjörövarstraff om man springer och klättrar på båten, då blir man fastsurrad i masten och kittlad!

Vattnet ger vardagen guldkant

Mötet med alla fantastiska barn och få uppleva Kristinehamns skärgård från båtsidan beskriver Mikaela som de bästa delarna med sitt unika sommarjobb. Men även om showen på Vänern nu har blivit en stor del av livet så är hon noga med att inte ta det för givet.

– När man bor så nära som man gör i Kristinehamn blir Vänern en del av vardagen. På sommaren kan du bara hoppa i direkt från bryggan eller ta en kort cykeltur och slänga dig i vattnet. Och du kommer enkelt ut till öarna även om du inte har egen båt. Ibland har jag funderat på om att flytta, men tror att jag alltid kommer alltid vilja bo nära vattnet. Så Vänern betyder väldigt mycket för mig. Man blir lätt hemmablind, men jag inser vilken lyx det är. Nu har jag inte jobbat på en månad och nu saknar jag det.

Läs mer om Bojorten här.