Robert Skogh
om fiskens
framtid i Vänern

I år tilldelades han Vänerstipendiet för sitt starka och långvariga engagemang och arbete med de unika lax- och öringstammar som leker och lever i Sveriges största sjö.

 

– Om jag inte behövs när jag slutar har jag gjort ett bra jobb, säger Robert Skogh, miljöinspektör i en gemensamma förvaltningen för Mariestads, Töreboda och Gullspångs kommuner.

Det står snabbt klart att det Robert Skogh gör för fisken i Vänern och de anslutande vattnen är så mycket mer än bara ett jobb. Det är ett stort intresse, ett ideellt engagemang och ett viktigt uppdrag. För den bistra sanningen är att om Robert och hans yrkeskollegor inte gjorde jobbet så är risken stor att laxen skulle försvinna från Vänern inom 5–10 år. Med de kunskaper han fått med sig längs vägen har Robert själv faktiskt slutat att fiska i Vänern.

– Det blev en samvetsfråga helt enkelt. Jag kan inte med att dra upp fisken jag jobbar med att bevara eller be andra låta bli om jag gör det själv. Vänern är ett vatten med hårt fisketryck som dessutom behöver ta hänsyn till utsläpp och temperaturhöjningarna som kommer med klimatförändringarna. Laxen och öringen är arter man måste vara försiktig med. När vattnet blir varmare blir fisken svagare och mer sårbar. Vi måste hjälpas åt för att få ynglen att växa till sig så bestånden kan bli större och fortsätter leva här.

Det var genom ett viktigt samarbete som Robert började jobba med de frågor som nu blivit hans specialistområde. Som relativt färsk miljöinspektör i Gullspångs kommun i slutet av 90-talet blev han kontaktad av dåvarande Fiskeriverket och Fortum som behövde hjälp att restaurera Gullspångsälven för att rädda laxen.

Framgångsprojekt för fisken
Mellan 2003–2008 var Robert huvudansvarig för projektet med ett fantastiskt resultat. År 2004 flödade vattnet i laxtrappan vid Gullspångsforsen igen och redan året efter återvände fisken för att leka. Gullspångsälven är den enda platsen i världen där Gullspångslaxen och Gullspångsöringen leker naturligt.

År 2006 blev området runt älven naturreservat och projektgruppen för Gullspångslaxen uppgraderades till förvaltningsgrupp för det nybildade reservatet. Just vikten av gemensamt ansvar och samarbete är något som återkommer när det diskuteras hur dagens och morgondagens arbete med miljövård ser ut. Att myndigheter, kommuner, företag och markägare arbetar tillsammans i en förvaltningsgrupp på det sättet har många fördelar, men är trots det väldigt ovanligt.

– Jag vet bara ett annat reservat i Sverige som jobbar så här, vilket är tråkigt. Det blir mer effektivt både när det kommer till tid och konkreta åtgärder. Vi kan ta diskussioner med alla berörda parter direkt i gruppen och nå konsensus där. Det är ett bättre sätt att jobba med de här frågorna.

Projektet i Gullspång blev yrkesstarten för en naturälskande bergslagsbo som ”alltid varit ute”. Som barn följde han med sin far som jobbade i skogen och fick lära sig om jakten och fisket på fritiden. Idag bor han 500 meter från strandkanten med utsikt över Sveriges största sjö. För Robert Skogh är Vänern är inte bara en plats för arbete – det är hemma.

Guidad vandring med Robert Skogh
Vill du veta mer om artbestånd, fisklek och laxtrappor? Gå en vandring med Robert som guide! I samarbete med Västkuststiftelsen arrangeras i oktober tre guidade turer längs Gullspångsälven. Varje tillfälle tar max 30 deltagare och det är först till kvarn med anmälan som gäller.

Läs mer om den guidade vandringen och hur du anmäler dig hos Västkuststiftelsen.