Thommy Möller - Vänerlöjrom

Vakna, kliva upp ur sängen och sitta i bilen klockan 5.00 för att sedan bege sig ut på sjön 45 minuter senare. Just nu är detta en vanlig morgon för Thommy Möller och de andra yrkesfiskarna i den ekonomiska föreningen Vänerlöjrom.
– Alla ville ha en jämnare kvalitet på löjrommen, så vi startade detta för snart fem år sedan, säger Thommy Möller.

Den 17 oktober och fram till den 17 december är fisket av siklöja i full gång. I Vänern läggs nät ut varje morgon och en av fiskarna är Thommy Möller som har fiskat löjrom ända sedan mitten av 80-talet.

– Jag började lite lätt redan när jag var 16 år när jag träffade en fiskare på mitt jobb. Då fiskade vi bara lite lätt, men några år senare så fick jag inte ledigt från löjromsfisket så jag började på heltid.

Förening med 16 fiskare
Idag är Thommy Möller ordförande i den ekonomiska föreningen Vänerlöjrom som skapades i syfte att uppnå en jämnare kvalitet på löjrommen från Vänern. Föreningen bildades 2014 och består för tillfället av 16 yrkesfiskare från olika platser runt Vänern. Thommy Möller fiskar, sedan åtta år tillbaka, tillsammans med Michael Nylander med hemmahamn i Spiken på Kållandsö.

– Vänerlöjrom har kommit långt på de här åren. Vi har en egen burk, kartong, eget märke och ett program för hur löjrommen ska hanteras så att alla gör samma sak. De som fiskar mycket har mer hjälp. Jag och Micke fiskar och paketerar till exempel bara fisken, men det är andra som sköter klämning och sköljning.

Anpassar båten efter fisket
Trots att han spenderar hela dagar ute på Vänern har Thommy inte slutat uppskatta tiden vid sjön på fritiden.

– Jag har varit i Vänern hela mitt liv och kommer fortsätta med det. Hade jag inte varit en människa så hade jag varit en fisk, säger han och skrattar.

Vid sidan av fisket bygger han båtar, vilket även är något han kan ha nytta av när han fiskar.

– Jag har byggt min båt själv och många av mina tidigare båtar också. De har blivit mer anpassade för fiske varje gång. Man lär sig nya saker hela tiden.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det är när det nappar bra. När man får två ton på en gång, då är man nöjd. Sedan är det fantastiskt fint med spegelblankt vatten och när solen går upp.

Fakta om Vänerlöjrom
Den ekonomiska föreningen bildades 2014 och består idag av 16 fiskare som tillsammans framställer löjrommen. Vänerlöjrom tilldelades bland annat utmärkelserna Årets Kooperativ i Skaraborg och Årets Skarpsill 2015.

Besök Vänerlöjroms webbplats.