Vänern förvandlas till en magisk värld under vintern, där isen blir en plats för skridskoåkning, promenader och pimpelfiske. Men innan du ger dig ut på isen är det viktigt att veta hur du håller dig trygg och säker, för då blir det både trevligare och roligare.
Hur tjock ska isen vara?
En tumregel är att kärnisen bör vara minst 10 cm tjock innan man ger sig ut på den. Kärnis är genomskinlig och hård, till skillnad från svagare is som brukar vara mörkare till färgen. Tänk också på att ljus is kan vara snöis som bär sämre än kärnis. Testa tjocklek och bärighet med en ispik innan du går ut. Du ska kunna slå flera gånger med ispiken på samma ställe utan att det kommer upp vatten.
Tänk på att isen ”lever”
Väder, temperatur och underströmmar gör att isen hela tiden är i förändring. Om den är tjock på ett ställe kan den vara svag på ett annat, och förändras snabbt från en dag till en annan. Det här gäller speciellt på våren då stora temperaturskillnader gör att isen kan vara fast på morgonen och mycket porös på eftermiddagen.
Var brukar isen vara svag?
Där något tränger igenom isen kan den vara svagare, som vid bryggor, broar, klippor samt in- och utlopp. Även växtlighet som vass kan påverka isen. Var också uppmärksam på snödrivor för under dem kan isen vara öppen eller mycket försvagad.
Ta med rätt utrustning
Ha med dig säkerhetsutrustning och träna gärna i förhand så du vet hur du ska använda den. För dig som är intresserad av långfärdsskridskor har många skridskoklubbar bra introduktioner. Rekommendationen för säkerhetsutrustning är:
Ispik – för att känna av isens tjocklek och kvalitet
Isdubbar – för att kunna dra dig upp om du hamnar i vattnet
Räddningslina – för att kunna hjälpa nödställda upp ur vattnet
Flythjälp – hjälper till att hålla dig uppe
Klädombyte – förhindrar nedkylning
Mobil – i ett vattentätt fodral eller påse
Med flythjälp menas till exempel en flytväst eller en rätt packad ryggsäck med midjerem. Kom ihåg att isdubbarna ska vara utanför kläderna så du lättare kommer åt dem, och när du packar ner ombyteskläderna i ryggsäcken så lägg dem i vattentäta plastpåsar.
Ha sällskap ute på isen
Se till att du inte är ensam ute på isen. Om olyckan skulle vara framme kan kompisen larma och hjälpa till med räddningen. Och håll gärna lite avstånd till varandra så att ni inte båda befinner er på samma svaga punkt.
Om du hamnar i vattnet
Försök att behålla lugnet. Vänd dig mot det håll du kom ifrån (där isen bar tidigare) och börja kravla dig fram. Du kan behöva bryta sönder svag is med armbågarna tills du når fast is. Ta sen fram isdubbarna en i taget. Ta först ett fast tag med ena isdubben, sen den andra. När båda sitter i isen använder du armkraft och drar dig framåt samtidigt som gör du en benspark som om du simmade. Upprepa tills du kommit upp en bit på isen. Försök lägga upp ena knäet och fortsätt sedan att åla dig fram tills kroppen är helt uppe. Ställ dig inte upp än. Fortsätt åla så du är en bit från vaken innan du reser dig upp. Byt om till torra kläder så fort som möjligt.
Om någon annan hamnar i vattnet
Larma 112. Försök att själv behålla lugnet samtidigt som du lugnar den i vattnet. Närma dig sedan vaken från samma håll som den nödställde kom ifrån (där isen bar tidigare). Se till att ha något mellan dig och personen i vattnet som en ispik, räddningslina, livboj eller trädgren. Försök aldrig dra upp någon med dina egna händer för då kommer du sannolikt själv hamna i vattnet. Se till att du själv är säker innan ni inleder räddningsaktionen.
Var förberedd och ge dig själv de bästa förutsättningarna. Med kunskap, rätt utrustning och sunt förnuft kommer du få underbara dagar ute på Vänern. Läs gärna mer om issäkerhet på Issäkerhetsrådets hemsida där du också hittar den här filmen och flera andra.