Foto: Kristoffer Ottosson

Varma sommarkvällar med ett metspö i handen och spänd blick på det rödvita flötets guppande… Det är nog få fiskarter som har bidragit till så många naturromantiska minnen som abborren. En anledning till det kan vara att abborren till skillnad från många andra fiskarter älskar varmt vatten och högtryck. Abborren är som mest aktiv under sommarens värmeböljor vilket gör den till den perfekta semesterfisken!

Abborren har alltid varit en av de viktigaste introduktionsarterna till sportfisket, men i dagens sportfiskesverige har abborren också seglat upp som en av dom mest populära arterna för mer inbitna sportfiskare.

I Vänern är abborrar runt 7–8 hekto vanliga. Abborren är mycket stridsvillig och bjuder oftast på en god fight. Vill du prova på abborrfisket i Vänern så kommer här en liten guide till hur du lyckas!

Hitta abborren
Nyckeln till att hitta abborren är att hitta strukturer i vattnet. Strukturer kan exempelvis vara uddar, bryggor, nedfallna träd, sund, stenrösen med mera. Egentligen allt som sticker ut från mängden.
Andra former av strukturer kan vara grynnor, djupbranter eller undervattensåsar. För att finna dessa så underlättar det med ett enklare ekolod eller sjökort.

Utrustning
För abborren passar kastspön på omkring 7 fot med kastvikt på cirka 5–25 gram. Till det behöver du också en passande rulle tillsammans med flätlina på ca 0,12 mm. I betesväg finns det mycket att välja mellan. Abborrens föda i Vänern består till stor del av nors och löja, och ett tips kan vara att efterlikna färger på beten som påminner om abborrens naturliga föda. Här nedan följer ett litet axplock på lämpliga betestyper för sommarabborren.

Jigg
För många abborrfiskare är jiggen grunden i deras fiske. En jigg ser ut som en gummifisk eller gummimask och har en liten paddel längst bak vilket är väldigt lockande för rovgiriga abborrar. Till jiggen köper man speciella jiggkrokar som man trär på jiggen. En vanlig jiggkrok väger runt 10–15 gram och räcker till dom allra flesta fiskesituationer.
Jiggen fiskas vanligtvis längs botten. För att veta att jiggen är på botten så väntar du på att linan slackar efter du kastat ut. Veva sedan några vevtag så att jiggen simmar upp från botten för att sedan låta den sjunka ner igen. Det är viktigt att linan hela tiden är spänd, oftast kommer hugget när jiggen sjunker och har man för mycket slacklina så missar man lätt hugget.

Hårdbeten
Små wobblers och spinnare är bra val när abborren är aktiv. Wobblers runt 10 cm är ofta en favorit för den lite större abborren. En wobbler fiskas effektivast med små knyckar när man vevar in. På så sätt så hoppar wobblern lite lätt från sida till sida och liknar en skadad fisk och ett enkelt byte för en jagande storabborre.
Spinnare är en odödlig klassiker i jakten på sommarens abborrar, spinnare bör finnas i alla fiskares beteslåda. Spinnare kan också fiskas med små knyckar för att bättre locka abborren till hugg.

Ytbeten
Ytbeten kanske är den roligaste typen av beten att fiska och brukar vara som mest effektivt under varma augustikvällar. När abborren jagar upp bytesfisk i ytan kan man ibland på långt avstånd se hur det nästan kokar i vattnet av löja som försöker undkomma hungriga abborrar. Befinner du dig på kastavstånd med ditt ytbete vid en sådan abborrjakt så kan du nästan räkna med napp!
Poppers är ytbeten som är skålformade fram och skapar mycket turbulens och bubblor när man knycker med betet. ”Walk-the-dog” är en annan typ av ytbeten som påminner om en wobbler utan sked och sicksackar sig fram när man fiskar hem betet. Poppers är enklast att fiska med och lämpar sig väl för den med begränsad erfarenhet.

Flötmete
Back to basic! Denna metod kräver ingen närmare presentation. Kroken agnas förslagsvis med mask eller maggot. Om man vill täcka lite större ytor kan man testa kastmete. Det finns särskilda kastflöten som man trär på linan på sitt kastspö. Dessa flöten väger lite mer och fungerar som kastvikt.

Hållbart sportfiske
Abborren är en mycket rolig sportfisk men också en god matfisk. Tänk ändå på att inte ta upp mer fisk än du tänker äta och kan ta tillvara. Släpp gärna även tillbaka större abborrar över 8 hg då dessa fiskar kan vara gamla och fylla en större funktion i sjön än som matfisk. Efter fisketuren kan ni också rapportera er fångst till Fångstdatabanken.

Vill du ha mer tips och information om fisket där du vill fiska så kan du besöka en lokal fiskebutik som ofta har stor erfarenhet och kunskap om fisket i närområdet.

Lycka till!