Så paddlar du säkert på Vänern

 Paddle safely – To read in English      Paddeln Sie sicher – Lies auf Deutsch

Det är en fantastisk naturupplevelse att paddla kajak på Vänern och det finns många fina områden att upptäcka. För att du ska få en så bra paddeltur som möjligt är det viktigt att tänka på säkerheten, speciellt om du paddlar i en liten grupp utan guide. Undvik att paddla själv – du är betydligt säkrare i sällskap med andra.

 

Använd alltid flytväst

Välj en flytväst som sitter bekvämt och stadigt och som du lätt kan röra dig i. Du ska alltid ha den överst, över alla andra kläder. Flytvästen får gärna ha en stark färg för då syns du bättre.

Kolla väderprognosen

Vänern är ett innanhav och beter sig mer som just ett hav än en sjö. Vädret kan skifta snabbt och vågorna bli stora på bara ett par minuter. Kolla vädret för dagen i förväg och håll dig näraland om det finns risk för regn, blåst och snabba väderomslag.

Ta med mobil

Ha alltid med en fulladdad mobil i en vattentät påse som du lätt kan nå, även om du faller i vattnet. Bäst är att ha den i en ficka på flytvästen.

Berätta var du ska paddla

Meddela alltid någon på land var du ska paddla, när du beräknas ge dig ut och när du räknar med att vara tillbaka. Om något skulle hända kan den personen slå larm.

Ta med ett ombyte

Vattnet kan vara kallt även långt inpå sommaren. Om du skulle falla i så ta dig snabbt till land och byt om till torra kläder. Blir du nedkyld får du svårt att röra dig och tala, och omdömet minskar.

Undvik farleder för båtar

Kajaker kan vara svåra att upptäcka från båtar, speciellt om det är soligt och reflektioner på vattenytan döljer kajaken. Paddla därför aldrig i farleder utan korsa dem så snabbt som möjligt samtidigt som du håller uppsikt över båtar.

Packa rätt

Det som väger tyngst ska packas mitt på och i botten av kajaken. Det gör att kajaken håller sig mer stabil och följsam i vattnet. Använd vattentäta förpackningar till allt som är fuktkänsligt, och packa hellre i flera små påsar än några få stora.

Ta med flottör

Ska du ut på en längre tur och över öppet vatten ska du ha med flottör och annan säkerhetsutrustning. Ge dig aldrig ut på långturer på Vänern om du inte vet hur du ska använda säkerhetsutrustning eller inte vet hur du tar dig upp vid en kapsejsning.

Hellre avbryta än chansa

Överskatta inte din förmåga. Det tar tid att bli en säker och erfaren paddlare. Om vågorna gör dig otrygg är det bättre att avbryta turen. Om du har hyrt din kajak kan uthyraren ofta återbetala eller boka om. Blir du överraskad av vädret så stanna på en säker plats och ring uthyraren som kan hjälpa till med transport tillbaka.

Kunskap och utbildning är förstås det bästa sättet att lära sig paddla säkert. Flera uthyrare och företag vid Vänern arrangerar paddelkurser där du lär dig allt om säkerhet och räddningstekniker. Vår rekommendation är att alla som ska paddla på Vänern går en sådan kurs. Och om du är nybörjare, eller vill lära dig mer om Vänerns fascinerande natur, så följ gärna med på en guidad tur. Ha en trevlig paddlingstur!

Här kan du boka kurs eller hyra kajaker vid Vänern:
Naven Outdoor Experience
Vänern Outdoor
Vänerkajak

Obemannade kayakomater:
Du som är en erfaren paddlare och van vid Vänerns vågor kan hyra kajak vid obemannade Kayakomater i Sverige

Här hittar du paddlingskartor över skärgårdar i Vänern

Sätt upp skyltar och dela ut information

Här kan du ladda ner en skylt som kortfattat beskriver hur man paddlar säkert på Vänern. Texten är på svenska, engelska och tyska. Sätt gärna upp den intill bryggor och iläggningsplatser. Det finns också en flyer att skriva ut och ge till alla som ska paddla på sjön.

Affisch/skylt i A3-format, PDF för tryck

Affisch/skylt, för web

Flyer i A5-format, PDF för tryck

Flyer i A5-format, för web