Foto: Linnea Gustavsson

Båtturer på Vänern utan egen båt

Vill du också uppleva Vänerskärgården med båt? Med våra 6 tips kan du ta dig ut på Vänern med båtbuss, turbåt eller taxibåt för en trevlig dagsutflykt med hela familjen. Passa på att njuta av ett härligt äventyr på väg till målet.

Båtbussen i norra Vänerskärgården

Från Karlstad, Hammarö, Kristinehamn och Grums trafikeras flera av norra Vänerskärgårdens öar. Båttrafiken kallas Båtbuss, eftersom det ingår i den lokala kollektivtrafiken. I Karlstad har båtbusstrafiken sin utgångscentral från Inre hamn. I Kristinehamn utgår båtbusslinjerna från Vålösundsbryggan.  Vill du får mer tips om  vad som finns att göra på de öar som båtbusstrafiken trafikerar läs mer här.

Turer till Lurö

För dig som inte har egen båt går det utmärkt att ta färjan från Ekenäs i Värmlandsnäs ut till Lurö. Längs vägen får du uppleva en tät skärgård. Båten passerar Aspholmen och Gunnarsholmens fyrar. Ute till havs finns också flertalet fåglar som kan synas till längs båtfärden. Läs mer här.

Turer till Djurö

Gör en dagsutflykt till Djurö Nationalpark bestående av 35 olika öar med ett rikt djur- och växtliv. Hit kan du enkelt ta dig med taxibåt eller med båten M/S Pärla som båda utgår från Mariestad. Läs mer här.

Turer från Åmål

Vill du uppleva Åmål från vattnet? Ta en dagstur med M/S Vänervåg. Båten erbjuder ett stort soldäck och en stor salong inombords som tar dig genom Tösse skärgård. Läs mer här.

Turer från Mariestad med m/s Marianne

Ta dig runt på Vänern med Vänerns äldsta passagerarfartyg m/s Marianne som tar dig till Brommö eller Sjötorp ute i Vänerns skärgård. Läs mer här.

 

Räkbåtstur från Karlstad Inre hamn

Åk med på en tur i Norra Vänerskärgården. Turen utgår från vackra Inre hamn och passerar Tynäsudden på Hammarö och rundar Jäverön.